Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelutvecklare i Bjursås visade upp sina färdiga spel - Projektledare: "Vi är djupt imponerade"

Vill du dejta katter, leta efter syre i en förtrollad värld eller vara en liten räv som utforskar världen? Då kan spelen utvecklade i Stugan i Bjursås vara något för dig.

Annons

Under sju veckor har 21 spelutvecklare isolerat sig på Bjursås Ski Center för att i 13 olika team utveckla dataspel. Under tisdagen var det dags för årets avslutning där de visade upp sina respektive dataspel och det visade sig bli en hel del varierande spel.

Projektledare Jana Palm inleder presentationerna med att berätta om varför projektet Stugan är unikt i sitt slag.

– Då det här är ett ideellt projekt kan vi ta in utvecklare och spel som är mer utmanande. Dessutom tar vi aldrig något beröm för de dataspel som görs här, säger Jana Palm.

Representanter från världens alla hörn tar plats för att visa hur spelen har utvecklats sedan dag ett. Årets deltagare kommer från Sverige, Nya Zeeland, USA, Sydafrika, Canada, England, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Danmark och Serbien.

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens iPhone-app här.

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Android-app här.

Laura och Michael från Kalifornien visar upp spelet "Thin Air", där du som spelare, högt upp i himlen, försöker överleva i en värld utan syre. Där stöter du på en rad olika utmaningar, som att du till exempel börjar hallucinera så fort du andas in den syre du lyckas hitta i din omgivning.

– Stugan har hjälpt oss mycket i utvecklingen av spelet. Tack vare feedback från mentorer har vi snabbt kunnat lösa problem vi mött på vägen, säger Laura.

Julie, Nicolas och Xavier från Schweiz har tillsammans utvecklat spelet

Julie, Nicolas och Xavier från Schweiz berättar om spelet "Castle Hustle" där du som spelare får försvara ditt slott mot en rad olika monster. Även de berättar om hur viktig projektet "Stugan" har varit för dem i sin utveckling när det kommer till att fixa problem och omkodning.

I spelet "Secret Legend", skapat av Andrew från Kanada, får du som spelare vara en liten räv som utforskar en okänd värld där du ställs inför frågor som "är du ensam?", "övervakas varje steg du tar och i sådana fall, av vem?".

– Att komma hit till Stugan är ett av de bästa besluten jag har tagit i mitt liv, säger Andrew.

Andrew från Canada har utvecklat spelet

DD träffade Mira Dorthé, från Lund, och Tanja Tankrid, från Danmark, för sex veckor sedan när de precis hade börjat koda och utveckla sitt spel "Tick Tock", ett narrativt pusselspel där två spelare får lösa pussel tillsammans. När vi träffar dem under tisdagen är deras spel nästintill färdigt och när de lämnar Bjursås åker de direkt till Helsingfors för att presentera spelet för ett dataspelsföretag.

Tanja Tankrid och Mira Dorthé har under sin tid i Bjursås utvecklat spelet

– Såhär i slutet märker man hur allt äntligen faller på plats och det känns så roligt att vi snart har någonting färdigt, säger Mira Dorthé.

Båda håller med om att presentationerna av de andras spel var inspirerande.

– Man har vetat vad de har jobbat på, men inte hur de kom just dit och vilka problem de stött på, säger Mira Dorthé.

– Det bästa med den här tiden har varit att sitta här i Bjursås, isolerade. På så sätt har vi kunnat jobba ostört och fokuserat samtidigt som vi har inspirerats av andra, säger Tanja Tankrid.

Austin Montville och Diana Pahm från Washington, har tillsammans utvecklat spelet

21 spelutvecklare har i sju veckor isolerat sig på Bjursås Ski Center för att i 13 team utveckla sina egna dataspel. Här tillsammans med projektledare Jana Palm (till vänster).

Projektledare Jana Palm känner sig nöjd med årets upplaga av Stugan.

– Det känns jättebra. Det har utvecklats så många spännande spel här i år och vi har sett ett stort framsteg i deltagarnas spelutveckling. Mentorerna som har varit på plats har åkt härifrån djupt imponerande, säger hon.

Efter några dagar med bland annat kräftskiva och grillmiddagar lämnar deltagarna Bjurssås Ski Center på fredag. Under helgen intar de Tekniska muséet i Stockholm där de ska visa upp dataspelen för nyfikna besökare.

Mer läsning