Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om parkeringar på Falugatan

Mikael Rosén (M) läxade upp Jonny Gahnshag (S) vid kommunfullmäktiges sammanträde. Det handlar om parkeringar och om att beslut som fattats av fullmäktige inte följs.
– Att inte verkställa fullmäktiges beslut bryter mot kommunallagen samtidigt som vi har en ambition att vara en demokratikommun, sa Mikael Rosén.

Annons

Korsningen Falugatan/Östra Hamngatan

De stora ombyggnadsplanerna för att skapa Å-rummet, ett område som ska knyta ihop centrum, kolliderar med parkeringar på Falugatan.

För ett år sedan tog fullmäktige ett beslut på förslag från Moderaterna om mer parkeringar i centrum. I det beslutet ingick att Falugatan ska byggas om och förses med parkeringar året om på galleriasidan och vintertid även på andra sidan gatan.I och med att planen för Å-rummet fastställts blir det 5-6 parkeringsplatser, men bara på vintern.Det här fick moderaten Mikael Rosén att ställa en fråga till miljö- och samhällsbyggnadsnämndens (MSN) ordförande Jonny Gahnshag (S).– Nu nås jag av ett rykte om att MSN struntar i fullmäktiges demokratiska beslut och tänker genomföra en ombyggnad i direkt strid med beslutet, skrev Rosén. Det kan ju inte vara sant att en nämnd i "demokratikommunen Falun" inte har någon som helst respekt för just demokratin ?

Frågan till Gahnshag var om han och nämnden tänker följa fullmäktiges beslut.Vid fullmäktiges sammanträde svarade Jonny Gahnshag att fullmäktige också beslutat om igångsättningstillstånd för Å-rummet, som bland annat berör Falugatan och Östra Hamngatan.

Inga befintliga parkeringsplatser berörs. Han framhöll också att moderaternas förslag om parkeringar byggde på att det beslutade projektet Å-rummet inte skulle genomföras nu. Han menade också att beslutet om parkeringsplatser efterlevs eftersom MSN tagits beslut om 26 nya parkeringsplatser i centrum.Han sa också att motionen från moderaterna kommit från "lite oväntat håll".– Vi har haft ganska livfulla diskussioner inom majoriteten, och jag haft mina duster med majoritetskamrater som inte vill ha fler bilar och parkeringsplatser i centrum.

Mikael Rosén konstaterade att det som nu görs inte stämmer med beslutet som fullmäktige fattade om Falugatan mellan Östra Hamngatan och Stora torget.– Fullmäktige har rätt att fatta beslut i vilken fråga som helst som gäller kommunens verksamhet, sa Rosén. Fullmäktige är överordnat MSN.Fullmäktiges beslut ska antingen verkställas eller så får man komma tillbaka till och begära ett nytt beslut.Jonny Gahnshag höll med om att kommunfullmäktige är överordnat.– Men hur detaljer ska lösas ska inte fullmäktige besluta om, sa Gahnshag. Jag är säker på att ni i fullmäktiget inte vill ha alla detaljfrågor. Han sa också att det inte går att ha p-platser på Falugatan.– Vi har försökt följa beslutet så gott det går. Nu bygger vi Å-rummet enligt planerna. Skulle en ny majoritet vilja göra fler parkeringsplatser så går det att göra.– Det behövs ingen ny majoritet för det, svarade Rosén. Denna majoritet har redan beslutat att det ska vara parkeringsplatser på Falugatan året om.

Mer läsning

Annons