Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon lämnar de segslitna politiska affärerna

/
  • – Köpet av Gagns Inn är en affär som överskuggat mycket annat, konstaterar Gunnel Gyllander, som nu lämnar kommunchefstjänsten i Gagnef.

Gagns Inn, Gagnefsgården och Hedens skola – i den ordningen.
Det är – enligt Gunnel Gyllander – de tre tyngsta frågorna under hennes 3,5 år som kommunchef i Gagnef.
– Att det inte tas beslut kan ibland få allvarligare konsekvenser än om beslut tas och verkställs, anser hon.

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Gunnel Gyllander år i Gagnefs kommun har varit politiskt turbulenta och hon har varit måltavla för en del av den kritik som riktats mot den politiska ledningen och kommunen.

– Att vara högste tjänsteman är en utsatt position när det blåser missnöjesvindar, konstaterar hon.

– Det hör till tjänstemannarollen att lägga proffesionella förslag utifrån verksamhetens behov och att acceptera och stödja den politiska majoritetens politik och förslag. Min uppgift och min yrkesmässiga inställning har varit densamma både före och efter majoritetsskiftet och jag har haft ett gott samarbete med båda kommunalråden, Sofia Jarl (C) och Irene Homman (S).

– Att arbeta med den interna organisationen, inte minst värdegrundsfrågor och ledarskapsutveckling, har varit stimulerande. De anställda har också jobbat konstruktivt med att se över rutiner och processer i syfte att effektivisera hela organisationen och arbetet.

Några frågor har varit mycket kontroversiella, väldigt segslitna och påfrestande för många – kanske för alla berörda.

Läs mer om Hedens skola: Politisk oenighet om Hedens skolas framtid: Skola eller flyktingboende?, C kritiskt mot S: "Gagnef tar inte ansvar för flyktingsituationen" och S avfärdar kritiken som propaganda.

– Köpet av Gagns Inn är en affär som överskuggat mycket annat. Där delade jag den dåvarande majoritetens uppfattning att köpet var bra för verksamheten. I dag är Gagns Inn eller Monteliusgården ett väl fungerande boende med 17 platser för ensamkommande unga flyktingar. Utan den lokalen hade vi inte klarat av att hantera situationen med så många ensamkommande flyktingungdomar.

Läs även om att missnöje med Gagns Inn-affären födde ett nytt parti.

I december 2012 fattade kommunfullmäktige beslut om en ny äldrestrategi. I strategin ingick bland annat att Gagnefsgården skulle rivas och ersättas med ett demensboende och att Törnholn skulle byggas om.

– Det enda som skett sedan dess är att Törnholn byggts om, men där blev lokalanvändningen inte den avsedda. Fortfarande är det oklart var ett nytt demensboende ska byggas.

Läs mer om Gagnefsgården: Rivningshotat äldreboende byggs om för 24 miljoner.

Gyllander befarar att fördröjningen riskerar att få konsekvenser för all kommunal verksamhet i Gagnef:

– Ju mer pengar som läggs på det här desto mindre pengar blir över för skola, fritid och kultur.

Läs fler Gagnefsnyheter.

Mer läsning

Annons