Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Pehrsdotter: Pride är viktigare än nånsin

Annons

Kanske hajar du till när du ser vår logga på papperstidningens förstasida i dag? Det vanliga röda har fått ge vika för regnbågens alla färger.

Vi har gjort så förr, en skulle rentav kunna säga att det har blivit en tradition. En tradition som vi stolt förvaltar – och i år tar ett steg vidare.

Såhär:

Redan för ett antal år sedan gjordes tidningens logga regnbågsfärgad i samband med den stora nationella Pridefestivalen i Stockholm. När nu pride-idén spridit sig och fått allt fler lokala förgreningar och, inte minst här i Dalarna, vuxit sig stark och stor och blivit till Dala Pride, så var det också givet att måla om loggan även i samband med Dala Pride förra året.

Nu i år firar ju Dala-Demokraten 100 år, vi gör det bland annat genom att formulera ett manifest med 100 punkter som handlar om vilka vi är och vad vi står för. Förhoppningsvis har du sett i alla fall några av punkterna på lite olika håll.

Och eftersom det vi står för rimmar väldigt väl med det som Dala Pride står för känns det givet att vi inte bara ändrar vår logga utan också tar plats på Pride i år, med ett par av våra manifestpunkter som passar särskilt bra: Manifest nr 9: ”Vi är för allas rätt till kärlek” och manifest nr 3: ”Vi är emot alla former av diskriminering”. Det första budskapet sprider vi, med kärlek, på fina regnbågsfärgade armband, det andra talar vi om på en banderoll, nu på lördag i samband med paraden i Falun.

Läs också: [+] Dala Pride kan slå rekord

Men det verkligt viktiga är att vi står upp för de här värdena hela tiden. Vi som redaktion, du som medborgare, oavsett vem du är.

Och att vi gör det nu, i ett Dalarna där prideflaggor rivs ner gång efter annan i Rättvik och där hakkors ritats på asfalten, där regnbågstrappar i Falun gång efter annan utsätts för vandalisering, där nazister tar på skulden för skadegörelsen och samtidigt sitter som representanter i två olika fullmäktigeförsamlingar. Hotbilden mot Dala Pride och paraden finns där, mot en festival som vill skapa förståelse och trygghet för alla människor.

Läs också: Familjen Kallur utsatta för vandalisering - har återigen fått prideflagga nedskuren

Läs också: Ritade hakkors och stal prideflagga från golfklubben

Läs också: Regnbågstrappan återigen utsatt för skadegörelse – nazister uppges ligga bakom

Och då måste vi stå upp för alla människors lika värde.

Det går att göra på olika sätt, och en kan tycka att en regnbågsfärgad logga och ett armband inte är mycket. Men vi vet att det betyder nåt, inte minst eftersom vi också får reaktioner, både glada tillrop och hatiska kommentarer.

Under veckan vill vi också redaktionellt fokusera lite extra på normkritik och berättelser från HBTQ-vardagen. Hör gärna av dig med en insändare eller ett debattinlägg, på debatt@daladem.se, eller med tips på personer vi borde träffa.

Och kom och hämta ett armband i vårt tält på lördag!

Mer läsning för dig som är Pluskund:

Patrik Liljeglöd i personlig intervju efter överfallet: "Jag tar en dag i taget"

Efter Liljeglöds avslöjande - Västeråspolitiker berättar om övergrepp

Ingen gripen än för våldtäkten på Liljeglöd

Mer läsning

Annons