Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABF Nordöstras imperium föll ihop

/
  • Konkurs. ABF Nordöstra Stor-Stockholm gick under i ett berg av skulder och dåliga affärer.   Nu bedriver Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om misstänkta brott.

Folkhögskolan Brunnsviks huvudman ABF Nordöstra Stor-Stockholm har gått i konkurs. ABF:s förbundsledning tar tillsvidare över skolan. Samtidigt bedriver Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om misstänkta brott.

Annons

Så föll ABF Nordöstra Stor-Stockholms utbildningsimperium till sist ihop och kollapsade under ett berg av skulder och dåliga affärer. Dala-Demokraten har beskrivit missförhållandena i flera reportage och artiklar sedan hösten 2012. De har handlat om misstänkta ekonomiska brott, okontrollerad expansion, ett gigantiskt skuldberg och inkompetens som fört föreningen och deras bolag och skolor till ruinens brant. Länge förnekade ABF Nordöstras ledning att de hade några problem, men till sist tvingades de börja medge att de hade stora svårigheter. Och nu kom alltså den definitiva dödsstöten.

– Länge trodde vi som lett arbetet med att få ordning på ABF Nordöstra Stor-Stockholm att det skulle gå att undvika en konkurs. Vi har gjort allt vi kan för att rädda situationen genom att försöka avyttra fastigheter och lösa ut skulder. Detta har dessvärre inte fungerat och då återstår bara att gå i konkurs, säger Anders Pettersson, tillförordnad ombudsman ABF Nordöstra Storstockholm i ett pressmeddelande.

ABF Nordöstra lämnar i och med konkursen styrelsen för Brunnsviks folkhögskola som bedriver utbildningar i Borlänge, Sollentuna och Botkyrka. Skolan flyttade i juni i fjol från sin ursprungliga plats utanför Ludvika under stor turbulens och massiva protester från lärare, elever och kommunens ledning.

Nu tar ABF:s förbundsstyrelse tillsvidare över ledningen. ABF säger att målet på sikt är att öka det lokala inflytandet över Brunnsviks folkhögskola och utveckla verksamheten vidare på regional nivå. Därför ingår två ledamöter från ABF i Dalarna i den nya styrelsen.

– Brunnsvik är en viktig del av den svenska arbetarrörelsens historia. Genom att göra dessa förändringar kan en ny styrelse tillsammans med elever och lärare utveckla verksamheten vidare säger ABF:s förbundssekreterare Annika Nilsson.

I ABF Nordöstra ingår också naturbruksgymnasiet Säbyholm som även det kommer att begäras i konkurs inom kort och redan vintras gick utbildningsföretaget Verab och managementbolaget ABF Utveckling i konkurs. Konsekvensen av de dåliga affärerna har blivit att hundratals anställda förlorat sina jobb och att ännu fler studerande förlorat sina utbildningsplatser. Dessutom har leverantörer och samhället drabbats av miljonförluster.

Det som återstår av de storslagna drömmarna att bygga ett utbildningsimperium är folkhögskolan Brunnsvik och folkhögskolorna Väddö och Södertörn. Brunnsvik dras med svåra ekonomiska problem. Fjolårets förlust blev 3,4 Mkr, intäkterna rasade med 10 och de har akuta betalningssvårigheter. Så Brunnsvik behöver ett kraftigt tillskott av reda pengar och nya elever för att kunna överleva på sikt.

– Vi har beslutat att stötta Brunnvik med sammanlagt 8.3 miljoner kronor i krediter, säger förbundssekreterare Annika Nilsson.

Även folkhögskolorna Väddö och Södertörn har fortsatta problem. Förlusten ifjol blev 2,3 Mkr, skulderna är cirka 20 Mkr och även de har skulder till ABF Nordöstras konkursbo, men något stöd till dem från ABF är inte aktuellt idag.

ABF:s förbundsledning har nu tagit kontrollen över alla tre folkhögskolorna och ambitionen är att de på sikt ska styras av regionala intressenter inom ABF och arbetarrörelsen.

Till råga på allt bedriver Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om misstänkta brott, men åklagare Gunnar Unger är förtegen och hänvisar till förundersökningssekretessen. Undersökningen har pågått ett par månader, men några besked om när den kommer att läggas ner eller resultera i åtal finns ingen uppgift om idag.

Annika Nilsson säger att de erbjudit Ekobrottsmyndigheten sin hjälp och att förbundet själva kommer att utreda om eventuella brott begåtts, samt att anmäla det de i så fall hittar.

Det som hänt får konsekvenser för hela ABF. Det kommer att bli en mycket tydligare kontroll från ABF centralt om lokalavdelningar ger sig in i olika slags affärer utanför den traditionella folkbildningsverksamheten.

– Det vi lärt oss av den här historien är att det i slutänden alltid blir ABF centralt som sitter med Svarte Petter på hand.

SVANTE ISAKSSON

Mer läsning

Annons