Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De äldre skall känna sig som kung och drottning vid måltiden

/
  • Måltidsstrateg Rigmor Hedlund, närmast. På andra sidan bordet vård- och omsorgs chef Margareta Karlsson samt Claes Herlitz och Johanna Jansson från Dalarnas Forskningsråd som utvärderar Ludvikas matlustprojekt.FOTO BOO ERICSSON

Annons


- Maten och matsituationen ska utgra en tredjedel av dagen fr vra vrd- och omsorgstagare!
- De ldre ska knna sig som drottning och kung nr de kommer till mltiden!
Det r med stora ord som projektledare Rigmor Hedlund fr trersperojektet Matlust ger Livslust nu lmnar ver ldres mltidsansvar till kostsamordnare Gun-Britt Hedsten.

- Frst ska jag skriva slutrapporten till Socialstyrelsen, sedan tnker jag ta frtida pension. 30 r som chef inom landsting och kommun fr rcka, sger Rigmor Hedlund som igr eftermiddag muntligen gjorde resum av matlustprojektet fr hundra mltids- och munvrdssombud inom kommunala ldrevrden, Dalarnas forskningsrd, Dala-mltidsservice samt politiker och tjnstemn.
Fr tre r sedan skte och fick Ludvika tre miljoner kronor av socialdepartementet fr att hja mltidsstatus och kompetensutveckla kommunala personalen med fokus p ldres mltider.

Framgngsrikt

Projektet startade r ett inom ldreboende med helinackorderade, r tv inom serviceboende och r tre inom bl a hemtjnsten. Vrdtagare fick frst svara p 19 frgor om sin mltidsupplevelse. Dalarnas forskningsrd har gjort uppfljningar. Personal har utbildats och vissa har ftt ka p tjnsteresor, som lngst till Kpenhamn.
- Ludvika valde att kompetensutveckla inom ett avgrnsat omrde, vilket nog varit vldigt lyckat. Andra kommuner har valt att kompetensutveckla mera brett, sger Claes Herlitz frn rdet.
- Generellt r vrd- och omsorgstagarna njdare med sin matsituation nu. Sledes ett framgngsrikt projekt, sger kollegan Johanna Jansson.
Rigmor Hedlund uppvaktas av flera kommuner som vill komma och ta del av matlustprojektets slutsatser.

Bemtandet viktigast

- Bemtande srskilt i matsituationer r oerhrt viktigt, sger Rigmor Hedlund, liksom att lukt, syn, knsel och smaken blir ordentligt stimulerad.
Varje avdelning har ftt lmna in frbttringsfrslag, som 9 av 10 testats. Det har lett till individuell frukosttid p mnga hll och inte gemensam frukost de ldre ska vnta p till klockan 9. Nytt porslin p vissa hll. Nya mltidsfrklden har infrts. Personalen skramlar med porslin och bestick och lgger ut servetter och bordsdekorationer innan mltiden, s matlusten stiger. Kanske dukar extra fint p helger. vervger karott servering vid borden. Sitta med vid bordet. Stnga av TV:n. Inte brja plocka av frrn alla tit frdigt.
- P servicehusen ska alla som orkar ledas till saladbuffn, som infrts verallt, och f vlja sjlva, sger Rigmor Hedlund.

Mindre mediciner

I ldrelgenheter ska personal datummrka ppnad mat. Fresl att kylskpet innehller Bregott och 1,5 procentsmjlk med d-vitamin. Tnka p mltiders frdelning ver dygnet. Propagera fr mera vattendrickande, grnsaker och frsk frukt. Minska sta saftsoppor, fresl yoghurt och vlling istllet.
Tre frdjupningar har gjorts. Lingondryck, som r billigare, testas p vissa hll istllet fr tranbrsdryck som matmedicin vid urinvgsinfektioner. P demensboendet Skogen uppnddes bl a gladare och lugnare vrdtagare, som tog frre mediciner, nr man testade srskilt trevliga mltider i 14 dagar, dr personalen satt med och t. P Solsidan kunde man ta bort mesta av laxermedlen hos en grupp gamla med magprobem bara genom lite rapsolja i vllingen.

Matrd infrs

- Projektet har velat lyfta upp mltiden som de ldres hjdpunkt p dagen. Nu lmnar jag till Gun-Britt Hedsten att jobba vidare med framtagna ider och arbetsstt som en naturlig del i omvrdnadsarbetet, avslutar Rigmor Hedlund.
Som kostsamordnare ska Hedsten se till att mltids- och munvrdsombuden har regelbundna trffar, flja upp fler frbttringsfrslag och utveckla matrd ute i verksamheterna. Bygga vidare p dagliga trevliga mltidsituationer med god nringsstatus bland vra ldre.


BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons