Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbeslut ifrågasätts l Hur blir det med hygienen?

/

Annons


Nu ska vrdpersonal vid Mora lasarett laga grt och vlling till patienterna. Men de har ingenstans att laga maten och fr inga extra resurser fr att hinna med.
- Det hr kommer att tas frn vrden, sger sjukskterskan Anna-Carin Kax.

Beskedet kom via mejl fr cirka tv veckor sedan. D fick de veta att de frn och med den 1 mars inte lngre skulle f bestlla upp grt och vlling frn lasarettets produktionskk.
- Jag trodde att det var ett skmt frst, men det var det tydligen inte, sger Anna-Carin Kax.

Hinner inte

Hon arbetar p avdelning 70, som r en strokeenhet. Patienterna har ofta svrt att svlja och klarar inte att ta vad som helst. Grt och vlling r d bde lttsvald och nringsrik mat, men personalen mste nd ofta hjlpa till fr att patienterna ska f i sig maten. Alla ska dessutom hinna f i sig frukost inom en viss tid s att inte nattfastan blir lngre n elva timmar.
Personalen p avdelning 70 har redan tagit p sig att diska efter mltiderna. Anna-Carin Kax kan inte se hur de ocks ska hinna - eller ens kunna - laga maten.

Saknar kksutrustning

- Gra det sjlva ... p vad? Vi har bara mikro. Om man har 20 patienter, hur lng tid tar inte det? Dess-utom slr mikron ut all nring, sger hon.
Avdelningens enda spis finns i patientkket. Men kastruller saknas. Och att koka grt dr, kar risken fr att sprida infektioner och andra sjukdomar, ppekar personalen.
- Ska vi laga mat bland patienterna? Det vore skillnad om vi hade ett avskilt kk men hr fr vi ju inte laga fr de ter ju i samma utrymme. Jag kan inte tnka mig att det r godknt, sger underskterskan Cattis Sderlund.

Vrdtiden kostar

Anna-Carin Kax tror inte att landstinget sparar ngra pengar p att lta vrdpersonal laga mat.
- Bsta sttet att spara r att ge en trygg vrd, s att vi kortar ner vrdtiden, fr det r vrdtiden som kostar - inte maten. P det hr sttet fr vi absolut inga trygga patienter, sger hon.
Hon och hennes kollegor saknar klara besked och drfr har de hittills ltsats som om det regnar. De har fortsatt bestlla mat frn produktionskket - och ftt den.
- Om de sger att vi verkligen mste koka grt, r det nog flera av oss som tnker arbetsvgra, sger Anna-Carin Kax.


JENNIE-LIE KJRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons