Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi: Dala-Demokraten under 1960-talet

Artikel 5 av 5
Nostalgilördag
Visa alla artiklar

Dala-Demokraten fyller 100 år och när året går mot sitt slut börjar vi bli väldigt nostalgiska. Därför publicerar vi varje lördag urklipp från tidningen genom decennierna.

Annons

1960-talets början fortsatte präglas av optimism och framtidstro. Teknikutvecklingen gick starkt framåt och arbetskraftsinvandringen var stor - vilket i sin tur bidrog till det ekonomiska uppsving Sverige upplevde under decenniet. Sverige hade nu blivit ett modernt land och ett starkt välfärdssamhälle som kunde erbjuda sina invånare ett bra liv. Barn- och äldreomsorgen byggdes ut, liksom vården och alla anställda fick fyra veckors semester.

Decenniet var på många sätt händelserikt: Kubakrisen, Pragvåren, Vietnamkriget och morden på John F Kennedy, Martin Luther King och Malcolm X är bara några exempel. Det är också under det här decenniet som människan tar sina första steg på månen, Beatles slår igenom, Berlinmuren byggs och Woodstockfestivalen äger rum. I Sverige införs nioårig grundskola, Arlanda öppnas för allmänheten och försäljning av p-pillret tillåts, mellanöl börjar säljas och vi får kommunala gymnasier i stället för läroverk. Den första James Bond-filmen har biopremiär, Pippi Långstrump blir en tittarsuccé på tv och Sveriges Radio-TV startar sin andra tv-kanal.

Tuna knäcke. Annons från 17 oktober 1962. Kanske någon läsare minns det här brödet?
Husmorsfilm, annons ur tidningen den 24 oktober 1962.Husmorsfilmer var, för den som liksom undertecknad inte kände till det, en form av reklamfilm blandad med underhållning. De visades på vardagseftermiddagarna på biograferna från 1950-talets början till mitten av 1970-talet.Enligt Wikipedia var de förmodligen unika för de nordiska länderna. I början var reklamfilmen i sig häpnadsväckande nog men så småningom utökades de med underhållning och husmödrarna fick även varuprover. Syftet var att få husmödrarna att handla på ett effektivt sätt för företagen; i snabbköp och med planerad storhandling. Senare blev filmerna mer som livsstilsprogram och koncentrerade sig på att sälja in enskilda produkter.
Modeannons för kvinnor 15 december 1967.
Modeannons för män, december 1967.
När vi bara hade en tv-kanal... Tv-tablå, torsdagen den 14 december 1967.
Prenumerera på DD, 16 december 1967.
Hjälp Vietnams offer, annons i DD, december 1967.
Att Sverige blivit ett land i välstånd märks bland annat på de ökande bilannonserna. Här en annons för Renault från den 13 november 1967.
Tidningssidorna börjar ändra utseende det här decenniet. Det blir mer färg i annonserna och fler bilder, mindre text och större rubriker. Annons från 1967.
Så här kunde veckans matsedel se ut, torsdagen den 17 juli 1969.
Alla artiklar i
Nostalgilördag
Annons