Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex vargar fälldes i Dalarna – anmälan om jaktbrott nedlagd

Sex vargar fälldes under årets licensjakt i Dalarna. Samtliga vargar tillhörde Orsenreviret.

Annons

Det meddelar länsstyrelsen Dalarna.

Licensjakten på varg 2017 i Dalarnas län avslutades den 15 februari. Enligt beslutet fick sex vargar som bedömts tillhöra det så kallade Orsenreviret fällas. Mellan den 2 januari och den 15 februari fälldes två revirmarkerande vargar, en tik och en hane samt 4 avkommor till dessa. Samtliga vargar som fälldes har med DNA bekräftats tillhöra Orsenreviret.

TV: Repris från vargjaktspremiären i Orsenreviret

Enligt SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) var alla vargarna friska strax innan de blev skjutna. Skyttet fanns inget att anmärka på utan det har skett på ett jägarmässigt sätt.

- Jägarna har löpande informerat oss på länsstyrelsen om de spår som hittats. I de fall det funnits osäkerhet kring vargens revirtillhörighet så har de avstått från jakten. Det har också resulterat i att endast de vargar som omfattas av beslutet har fällts, säger Björn Forsberg, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen, enligt pressmeddelande.

Inventeringen visar att det i dag finns 75 färre vargar jämfört med vintern 2014-2015.

Den anmälan om jaktbrott som upprättades till följd av att hundar använts i strid mot §9 jaktförordningen (1987:905), är nedlagd av åklagaren. Åklagaren anser inte att det går att bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt eller har visat sådan oaktsamhet som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt.

Mer läsning