Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hundar får användas under vargjakten

Om licensjakten på varg startar som planerat på tisdag, den 2 januari, blir det lite förändringar jämfört med tidigare.
En är att antalet hundar som får användas samtidigt i jakten är fler.'

Annons

Länsstyrelsen i Dalarna tillåter i den kommande jakten att tre hundar får användas vid 2018 års vargjakt. Förr har högst två hundar fått användas samtidigt för att ställa eller förfölja de djur som jagas.

En jakt som den här gången är planerad att genomföras i Flatenreviret, söder om Smedjebacken.

Sammanlagt får högst ett halvdussin vargar fällas där.

På tisdag inleds 2018 års vargjakt om inget sent besked om motsatsen kommer från Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen har antalet tillåtna hundar höjts efter den utvärdering som gjordes efter senaste licensjakten, i början av 2017. Då framkom att flera hundförare såg ett behov av att få släppa flera hundar.

– Man vill minska risken för att någon av hundarna ska lämnas ensam med en varg och bli angripen, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare vid länsstyrelsens viltfunktion.

Han säger vidare att beslutet om hundanvändning kommer att följas upp och utvärderas inför eventuella framtida beslut.

Inför den jakt som planeras att inledas på tisdag påminner länsstyrelsen även om att jakten ska bedrivas med god jaktetik och att största möjliga hänsyn ska tas till såväl varg som övriga arter.

Jakten, som drar igång under förutsättning att det inte kommer något beslut från Högsta förvaltningsdomstolen om att stoppa jakten, inleds den 2 januari och får som längst pågå till och med den 15 februari. Osäkerheten beror på överklaganden som gjorts, det senaste i mitten av den här veckan. I dalareviret får totalt sex vargar fällas medan det i övriga vargjaktslän, Värmland, Västmanland, Gävleborg och Örebro får skjutas totalt 16 djur, sex stycken i de båda förstnämnda länen och två i de två senare. Totalt rör det sig alltså om 22 vargar.

Mer läsning

Annons