Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra avloppsanläggningar beläggs med förbud

Listan över utdömda enskilda avloppsanläggningar i Smedjebackens kommun blir allt längre. I och med miljö- och byggnämndens senaste möte kommer beslut om förbud att skickas till ytterligare fyra fastighetsägare.

Annons

Om ett år är det slutspolat för ytterligare fyra fastighetsägare i Smedjebacken. Från 1 juli 2018 är deras avloppsanläggningar belagda med förbud.

I likhet med tidigare beslut konstaterar nämnden att de nu aktuella anläggningarna inte uppfyller de reningskrav som dagens miljölagstiftning ställer.

Dessutom klassas anläggningarna som olagliga även i en annan mening. Det saknas uppgifter om att någon tidigare miljömyndighet gett sitt godkännande och utfärdat tillstånd.

Alla fyra anläggningarna finns i byar i den södra halvan av kommunen. Två av anläggningarna är byggda i början av 1970-talet, medan åldern är oklar för de två övriga.

Vidare framgår att tre av avloppsanläggningarna är så kallade tvåkammarbrunnar med en slamavskiljare, och saknar det tredje reningssteget i form av exempelvis en markbädd.

Den fjärde anläggningen är av ännu enklare modell försedd med rensbrunn och utlopp till en stenkista.

Miljö- och byggnämndens beslut innebär att från och med den 1 juli 2018 råder förbud att släppa ut avloppsvatten till anläggningarna.

Läs mer: Slutspolat för fler enskilda avloppsanläggningar i Smedjebacken

Läs mer: Över hälften fick förbud – avlopp kan läcka ut i brunnar och sjöar

Mer läsning

Annons