Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungefär lika många lodjur som i fjol

Det finns cirka 1 220 lodjur i Sverige.
Det visar årets inventering. Populationen ligger därmed fortfarande över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Baserat på resultatet ger Naturvårdsverket länsstyrelserna fortsatt möjlighet att besluta om licensjakt på lodjur.

Annons

Under fjolårets inventering hittades 221,5 familjegrupper och i år 205,5. Så i jämförelse med förra året är antalet registrerade familjegrupper i Sverige lägre.

Årets inventering visar att det finns 1 220 lodjur i Sverige.  Baserat på resultatet ger Naturvårdsverket länsstyrelserna fortsatt möjlighet att besluta om licensjakt på lodjur.

I Skandinavien beräknas populationen till cirka 1550 lodjur baserat på 261 familjegrupper, säger Mirja Lindberget, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Att jämföra inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet, eftersom minskningen sannolikt är en kombination av flera olika faktorer.

Ogynnsamma inventeringsförhållanden som till exempel bristen på snö försvårar inventeringsarbetet. En bra hjälp i de snöfattiga, södra delarna är länsstyrelsernas viltkameror och allmänhetens foto.

Lodjurshonor som får ungar varierar också mellan åren och påverkar resultatet. Enstaka år kan en stor andel av de vuxna honorna få ungar medan det under andra år är en mindre andel som lyckas.

Populationen kan även påverkas av andra faktorer, såsom födotillgång, ålderssammansättning, naturlig dödlighet samt effekten av olika former av jakt.Lodjur inventeras med gemensamma metoder i Norge och Sverige sedan vintern 2014. Resultatet sammanställs i en gemensam rapport från norska Rovdata och svenska Viltskadecenter, på uppdrag från Miljødirektoratet och Naturvårdsverket.

Mer läsning

Annons