Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år sedan Che Guevara rapporterades död

/

Historien gör sig ständigt påmind, om inte annat så via jämna årtal. Just i dagarna( nionde oktober) är det 50 år sen Che Guevara, gerillaikonen som faktiskt ett tag också var riksbankschef på revolutionens Kuba, rapporterades död.

Annons

I och för sig var det knappast oväntat att slutet skulle bli som det blev. Revolutionärer lever ju alltid farligt. Och försöket att omplantera hans kubanska gerillaerfarenheter i Latinamerikas djungler hade ju visat sig vara en ovanligt dödfödd idé – det framgår av Ches dagbok från Bolivia.

Märkligare än det sorgliga slutet, det har jag alltid tyckt, var att en svensk journalist, Björn Kumm, råkade vara på plats i den lilla staden Vallegrande i sydöstra Bolivia när en militärhelikopter framåt kvällen den 9 oktober 1967 flög in med Che Guevaras kropp fastsurrad som ett kolli vid ena landningsstället.

På plats och lagom för att se och sen via telex – ett numera bortgömt kommunikationsmedel - rapportera hem till Aftonbladet hur Che bars in i en till bårhus omvandlad tvättstuga, kläddes av och isprutades formalin för att kunna visas upp i triumf för världen.

Björn Kumm skriver i sina memoarer "Uppdrag världen" att det var hans livs scoop men också ett scoop han helst sluppit göra. Han har också sagt att hans liv en gång kommer att sammanfattas i de tre rubrikorden "Såg Che död".

Det är möjligt, men nyheten om Che Guevaras död är faktiskt inte hans enda scoop. Kumm har också svarat för stora avslöjanden om svensk vapensmuggling och om politisk åsiktskontroll långt innan Jan Guillou och Peter Bratt avslöjade IB. Med sina rapporter inropade från en telefonhytt i Lagos vara han också länge den enda svenska radioröst som regelbundet hördes från Afrika.

Att han ändå är så pass okänd förklaras väl mest av att han aldrig glänst i tevesoffor utan hellre hållit sig till radio och små fackförbundstidningar.

För mig är det ändå en gåta att han aldrig varit Sommar-pratare. Men han lever ju så det kan inte vara för sent än.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons