Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett blåögt manifest från pedagogen Po Tidholm

/

Det som Po Tidholm skriver är för det mesta så klokt. Och verkar ibland så blåögt. Vem är han? En som vill rädda Norrland eller få alla kablar avgrävda?

Annons

Journalisten, författaren och Norrlandsdebattören Po Tidholm har kommit med en ny bok där han sammanfattar sina tankar om ett delat land.

Sverige. Där det urbana sättet att leva har blivit norm. Landsbygden är övergiven av människorna och av politiken.

Valet mellan att bo i staden eller att bo på landet finns ju i praktiken inte. När glesbygden inte längre har rimlig service och inga jobb inom pendlingsavstånd. När de som stannar dumförklaras.

Som pedagogen Po har Tidholm varit oslagbar.

Åtskilliga skurkar samverkar enligt Tidholm till den katastrofala utvecklingen: marknadskrafter, marknadisering, EU-regler, projekttänkande, kortsiktighet, regionaliserad regionalpolitik, synen på moderniteten, bondepartiet som blev Söderböna.

Han är som bäst när han visar hur ett storstadsfilter ligger över vår syn på varandra och världen.

Ni som såg Po Tidholms dokumentärserie ”Resten av Sverige” i tv förra året vet hur han resonerar. Eller ni som kanske hört honom på hans föreläsningsturnéer eller läst hans reportagebok ”Norrland”.

Nu aktuella ”Läget i landet” (Teg Publishing förlag) är ett litet häfte som ser ut som ett manifest i 89 punkter.

Po Tidholm är lika välformulerad som vanligt med ironisk udd riktad mot hela skalan av politiska partier. Man tycker sig höra hans röst, som ju sagt ungefär samma ord förut.

Det ges också plats för spridda tankar om den eventuella betydelsen av en ny grönavåg och stadens krav på ekotomater; vem ska finnas kvar för att odla dem liksom?

Po Tidholm poängterar att han ser som sin uppgift att lägga fram problemen – inte komma med lösningar. Vilket är helt okej. Att vara suverän ögonöppnare räcker.

Men likväl gör han ju det, föreslår en lösning, i punkt 72:

”… jag landar i att det behövs en politisk samling. Man måste sätta sig ned, bestämma sig för vad man vill och vad det ska få kosta. För jag tror att alla svenskar egentligen vill ha de värden som landsbygden erbjuder, antingen de är tillfälliga turister, sommargäster, fastboende eller återvändare. Det måste bara formuleras.”

Samförståndslösning om hela landet mellan partitoppar i Stockholm. Det låter plötsligt väldigt blåögt.

Det bekymrar mig att Po Tidholm inte verkar bry sig om de ideologiska konsekvenserna av sin analys. Han kunde ta om inte kampen så åtminstone öppet ställning mot det ekonomiska system som kramar ur landsbygden allt, därför att det är så systemet fungerar. Kanske borde han göra det. Innan han och hans välmenande tankar blir ett pittoreskt inslag i en ödemark norr om Dalälven.

I punkt 89 säger Po Tidholm avslutningsvis:

”Ibland tänker jag – trots landsbygdsfrågans komplexitet – att det är så enkelt att det handlar om rättvisa. Var man än bor ska man ha rätt till likvärdig service".

Rättvisa, absolut. Liknande krav på en massiv återinvestering i det enkla livet på landet framförs för övrigt flitigt av en annan Norrlandsdebattörer som fått stort genomslag - åtminstone i Norrland – krönikören Katarina Östholm (kan läsas i GD och Mittmedias övriga borgerliga tidningar).

Men ett hållbart samhälle av det slag vi drömmer om är naturligtvis omöjligt inom ramen för ett system vars själva grundval är att konsumtionshjulen ska snurra. I realiteten har mycket av politikernas inflytande dessutom redan gått förlorat i en galopperande global marknadsekonomi.

Att hoppas på politiskt samförstånd om att försämra servicen i Stockholm så att pengarna räcker till service i Sidskogen. Det är blåögt.

Om det urbana livet ska hårdbeskattas, hur drabbas stadens låginkomsttagare? Inte enbart landsdelar är fattiga och rika. Att isolera klassperspektivet och använda bara när man tycker det är bekvämt. Det är blåögt.

Eller, i sammanhanget, grönögt. Men räcker det ens om varenda svensk röstar på miljöpartiet? Förändring är ingen tebjudning.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons