Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatkärlek mellan systrar i ny landsortsroman

/
  • Elin Olofsson är aktuell med sin tredje roman sedan debuten 2013.

Romanen "Gånglåt" är en fin och nyanserad landsortskildring av Elin Olofsson. Det är hennes tredje bok – och den bästa hittills.

Annons

Syskonkärlek står i centrum i Elin Olofssons nya roman "Gånglåt". Det är den välkända men något bedagade artisten Sonia som söker sig tillbaka till släktgården i Jämtland för att rota i sina minnen som ligger i lådor på vinden.

Systern Gun-Britt är den som blev kvar på gården och har motvilligt försökt att anpassa sig till den nya tiden.

Elin Olofsson, född 1979, debuterade 2013 med romanen "Då tänker jag på Sigrid", året därpå kom en uppföljare "Till flickorna i sjön". Hon är en av de unga författare som skildrar den svenska landssorten och det gör hon med en mycket äkta röst.

När nu Sonia – med artistnamnet Salida – kommer tillbaka till släktgården har hon med sig Harpan, en ung man som är hennes assistent. Han hjälper henne att hålla reda på saker och tider. Men att vara tvungen att ha en assistent för sånt är något som systern Gun-Britt ser på med oblida ögon.

Hon ser överhuvudtaget inte med några snälla ögon på sin syster. Hon är sur och bitter. På gården finns också Jenny, en ung flicka, dotter till Gun-Britt, hon har lovat sin moster, Sonia, att hjälpa henne dokumentera sitt liv. Det ska bli en bok om artisten Salida med många bilder som Jenny ska ta.

Gun-Britt är inte heller glad och positiv till att Sonia kommer tillbaka – systrarna är förenade i en hatkärlek och med släktband hopknutna för alltid sedan generationer tillbaka. Det är något som de får leva med.

Det är bäddat för konflikter och stora uppgörelser och till råga på allt så huserar en björn bland husets sopor på nätterna.

Det är inte någon idyll som Elin Olofsson skildrar men det är en verklighet som känns mycket nära och realistisk. Hon har en ton i sitt skrivande som berör. Det är viktiga böcker, hon berättar om en landsbygd och om människorna som hänger sig kvar. Som kämpar och motvilligt försöker anpassa sig till nya tider.

Porträtten av människorna hon beskriver har blivit alltmer nyanserade i denna hennes tredje roman. Elin Olofsson driver tesen att det är nödvändigt att förstå sina rötter om man ska kunna acceptera och leva i sin samtid. "Gånglåt" är en bok om äkta människor som försöker få ihop sina livspussel.

Mer läsning

Annons