Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada finska män tar sig an skogen

/

Glädjemännen / Ilo Miehet är en finsk konstnärsgrupp som består enbart av män. Det låter som en smått osannolik konstellation i dagens individualistiska tidevarv. Deras verk kan beskådas i både Borlänge och Falun.

Annons

Kollektivt skapande är inte på modet i dag. Varje kreatör ska gå sin egen väg och främst satsa på sig själv. Soloartisten inom vitt skilda genrer är vad som gäller för dagen. Att bryta sig loss från den konstnärsrollen och identiteten kräver både en respektfull och mer hänsynsfull hållning till sig själv och andra. Den finska konstnärsgruppen, som består av åtta personer, är aktuell med två olika utställningar i Dalarna. Det handlar dels om en stor sommarutställning i konsthallen Borlänge Modern på temat "skogen", dels ett offentligt verk i en av korridorerna på Falu lasarett på temat "kramar" som finns kvar under en kortare period.

Glädjemännen som grupp säger sig vilja skapa en kreativ och lustfylld energi i kollektivet. Allt bygger på förtroende, tillit och en stor dos av prestigelöshet. Medlemmarna är i olika åldrar och har också egna starka karriärer. Det finns olika kreativa förmågor förutom bildskapandet. En del sysslar med musik, andra skriver och fördjupar sig i filosofiska studier.

För Glädjemännen är teckning och måleri det gemensamma intstrumentet i sammanhanget. Ledordet som ljuder genom det gemensamma konstnärliga arbetet är det finska ordet Ilo som betyder glädje och lust. De går in och ut i varandras teckningar, skapar nya figurer, ett streck där, en annan idé där, ett improviserande med pennan och kritan likt en jazzgrupp som rör sig gränslöst mellan varandras toner. De klipper och klistrar, placerar nya verk på de gamla och plötsligt har gruppen skapat en ny spännande helhet.

Glädjemännen tolkar, omarbetar och redigerar varandras verk och idéer för att bilda nya kompositioner. Resultatet blir allt som oftast stora rumsliga installationer. Den goda tanken är att förmedla denna lekfullhet till utställningens besökare att själva börja skapa i samma anda.

När undertecknad besökte konsthallen BoMo i tisdags pågick arbetet för fullt. Ingen kan ta miste på att vi befinner oss i en skog med mycket svärta. Vad har vi för relation till både träd, mossa och sten? Finns här inte ett slags religiositet bland stammar av gran och tall? En avbarrad julgran snurrar runt i sin fot, den förvandlas nästan till en mänsklig gestalt där den står där med sina spretiga armar. Teckningarna består av olika små scenerier, en del skräckinjagande varelser, andra mer avväpnande och vänligt sinnade figurer. Det finns ett yttre och inre skogslandskap. Ja, varje människa bär sin egen ogenomträngliga vildmark med sig genom livet, en gåtfull och motsägelsefull dimension, som utmanar förnuftet.

Utställningen fyller ut hela konsthallen i form av teckningar, installationer och skulpturer.

Glädjemännen har funnits i olika konstellationer sedan 1999 och har ställt ut både i Finland och i olika internationella sammanhang. Petri Hytönen är gruppens inofficielle ledare. Han berättar att det finns ett slags löst sammanfogande motto för gruppen som lyder "var som helst, när som helst".

Konstnärsgruppens offentliga arbete på Falu lasarett var ett sätt att diskutera och reflektera över vad konst betyder i det offentliga rummet. Att sjukhusbesökare kunde möta konstnärerna live och i arbete är ett synnerligen nytt sätt att ta sig an den offentliga konsten. Det kan ju vara så mycket mer än att "bara" hänga upp en tavla på en vägg. Dessutom är den offentliga konsten viktig utifrån ett demokratiskt perspektiv. Här kan alla möta samtidskonsten på sina egna villkor.

Det finns också forskning på området som berättar att hög kvalitet på både konst och lokaler faktiskt påverkar både patienter och personal i positiv riktning. Glädjemännen passar därför utmärkt i sjukhusmiljön. Deras grundläggande budskap är som sagt att förmedla både glädje, lust och medmänsklig värme, något som behövs i svåra stunder.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons