Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minimalism och naivism i Borlänge

/

Minimalism, naivism och ett existentiellt sökande. Det är Kerstin Bergmans bildvärld som kan beskådas i konsthallen i Borlänge bibliotek.

Annons

Bildkonstnären Kerstin Bergman från Djurås är månadens utställare i Borlänge. Hon fortsätter att vårda sin särpräglade stil. Det rör sig om minimalistisk och naivistisk konst med en lyrisk grundton. Figurerna väcker funderingar och tankar. De befinner sig i landskap som kan uppfattas ödesmättade och tunga på grund av gråskalan.

Kerstin Bergman arbetar i olika tekniker. Det handlar om grafik, teckning, collage. När hon ställde ut i Rättviks konsthall i slutet av förra året noterade jag att spänningen i hennes bildvärld uppstår mellan bilden och betraktaren. Den slutsatsen håller än.

Varje verk har en hemlighetsfull titel. De är precis lika sparsmakade som hennes bildvärld. En flicka i profil ser ned på något som vi inte kan tyda vad det egentligen är. Verket heter kort och gott "Vem". Det finns uppenbara existentiella motiv. Kerstin Bergman försöker hitta svaren i mellanrummen, i det fördolda. Det är enhetligt och konsekvent genomfört oavsett vilken teknik hon använder.

Kerstin Bergmans bilder verkar på djupet om du själv är mottaglig, det vill säga om du har tid att stanna en lite längre stund i konsthallen och låta dig försjunka i hennes bilder.

Kerstin Bergman är en ofta anlitad konstnär med många offentliga uppdrag bakom sig i Dalarna. Hon ställer också ut kontinuerligt i Sverige. Den senaste separatutställningen i Borlänge var för drygt tio år sedan.

Mer läsning

Annons