Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Porslinssjukan" slår till i Leksand

/

Årets upplaga av Vägskäl har porslin som tema. Det handlar om kinesiskt konsthantverk, konst och en historielektion i folkbildningens anda.

Annons

Vägskäl i Leksand är den 15.e i ordningen. Den är ett lika säkert kort på hösten som Avesta Art är på sommaren. Båda höjer sig allt som oftast över mängden när vi pratar samtidskonst och grupputställningar i Dalarna.

Årets Vägskäl tar fasta på porslinet som både bruksföremål och konstmaterial. Det är Leksands Folkhögskola och dess ledare för keramiklinjen, Mats Svensson, som genom sina kontakter i Kina, gjort utställningen möjlig.

Elever och lärare vid keramikutbildningen i Leksands folkhögskola har hittills genomfört tre resor till porslinets huvudstad i Jingdezhen i Kina. Här har man tillverkat porslin i mer än tusen år. Detta har skett under flera olika dynastier.

Porslinet kallades för det "vita guldet" och blev en mycket viktig exportvara för Kina. Porslinet skapade världens första industristad. De geologiska förutsättningarna kunde inte ha varit bättre. I Jingdezhen fanns en speciell stenart som visade sig vara både hållbarare och starkare i jämförelse med annan porslinsmassa.

Det kinesiska hantverket har i urminnes tider bestått av kollektivt arbete. Alla har sina egna specialiteter. Det kan röra sig om uppemot 70 olika personer. En knådar leran, en annan drejar, en tredje beskickar, en fjärde dekorerar, en femte glaserar och så vidare.

Det speciella med porslinstillverkningen i denna del av Kina är att man klarar av att göra gigantiskt stora föremål i porslin. Ja, till och med lyktstolparna i staden är gjorda av detta material.

Vägskäls kommissarie Jovica Marceta är givetvis mycket glad över samarbetet. Förutom utställningen kommer det att arrangeras workhop, filmvisningar, guidade visningar och även hållas te ceremoni.

Anders Ståhl, konstnär, grafiker och vice president på det kinesiska kalligrafinstitutet i Changchun, bidrar med egna samlade föremål. Han gör ingen hemlighet av att han är fullständigt drabbad av "porslinssjukan", det vill säga ett maniskt samlande sedan ett antal år tillbaka i tiden.

Anders Ståhl samlar främst porslinsföremål från Mingperioden, 1368-1644. Han letar på auktioner, loppisar, på resor men står även i kontakt med andra samlare i andra länder och kontinenter. Det finns en stor mängd facklitteratur i ämnet.

– Det tar aldrig slut, säger han, det finns alltid något nytt att lära sig. Marknaden för kinesiskt porslin är gigantisk.

Björn Gremner, känd från Antikrundan, bidrar också med föremål till utställningen.

Det finns en tilltalande folkbildande tanke med Vägskäl 2015. Besökaren får ta del av porslinets historia i Kina och dess utbredning över världen. Här visas bland annat några riktiga dyrgripar i inglasade montrar.

Olika dekorationer visar exempel på att steget inte är särskilt långt till vår egen kurbits. Häpp! Se där, folkkonsten har mångåriga förlopp och förgreningar i världen. Det är tänkvärt och skapar perspektiv.

En annan del av utställningen visar olika konstuttryck. Fyra kinesiska och 18 svenska keramiker. Resultatet blir vitt skilda yttringar och olika sätt att angripa materialet. Mångsidigt och mångfacetterat. Gränserna mellan konst, konsthantverk och rena rama bruksföremål flyter samman.

Vägskäl 2015 gör skäl för namnet. Ännu en gång visar Leksands Kulturhus att man i praktiken spelar länsmuseets roll i Dalarna, trots sina knappa resurser.

På plats i Leksand finns i dag Zehui Chen, en av de kinesiska utställarna, för att bland annat studera och låta sig inspireras av keramikutbildningen.

Fotnot: På UR-play finns dokumentärfilmen Jingdezhen - porslinets huvudstad av Helion Film. Den handlar om folkhögskolans elevers vistelse i Jingdezhen. Mycket sevärd.

Mer läsning

Annons