Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen och livet

/

Dikter av Erik Axel Karlfeldt i nya tonsättningar. Sofia Sandén och Anders Nygårds spelar på samma starka och sköra strängar som en gång Karlfeldt själv gjorde.

Annons

Sofia Sandén och Anders Nygårds har gjort en stark skiva eller CD. Stark för att den omfamnar Karlfeldts både ljusa men också gråa stråk och för att den musikaliskt tangerar diktarens tajming för ord, meningar och story.

"Drömmen och livet" bär en helhetsklang som påminner om Frifots första "Möller, Willemark & Gudmundson" från 1991. Sandén, Nygårds och Karlfeldts "Sommardansen" har inte enbart samma ljus, tempo och uppåtsträvan som Frifots "Snettelin". Båda kompositionerna på respektive skiva är placerade på nästan samma plats. "Sommardansen" ligger som låt 4 och "Snettelin" som låt 3. Och precis som på "Möller, Willemark & Gudmundson" lyfter det efter en stark inledning ytterligare härifrån och hela vägen hem.

Apropå spår av Ale Möller finns även sådana från Stockholms Folk Big Bands "Latitudes crossing" från 1999 och "Over the ocean" i Nygårds arrangemang till "Drömd lycka", säkert reciterad av skådespelaren Lars Hjertner.

När jag lyssnar på "Drömmen och livet" slås jag av en bekant klangbild från instrument och arrangemang, som en pågående och omedveten hyllning, från de som håller genren vid liv idag till dem som bände upp nya fåror i torr jord i slutet av 1980 - talet.

Många har genom åren tonsatt Karlfeldt. En av dessa är Lars Anders Johansson. Hans "Renässans" är väl värd att lyssna på. Men starkast på mycket länge är den färska "Drömmen och livet". När Nygårds och Sandén klär Karlfeldts observationer över växt och vatten, ros och sorger, sol, vindar, hjärtslag och skuggor når de personbästa. Man känner verkligen att de vill att dikten ska användas. Därför är multimusikanten Anders Nygårds och sångerskan Sofia Sandéns regi balanserad, cool och tydlig. Dessa två och gitarristen Ian Carr kan varandra sedan tidigare. Carrs liksom basisten Staffan Lindfors närvaro förstärker flera av arrangemangen.

Lars Hjertner har sedan flera decennier ett förhållande till Karlfeldts dikter. Hans recitation i "De tysta sångerna" och "Drömd lycka" är lätt att lyssna till. "Drömmen och livet" spelar på samma starka och sköra strängar som en gång Karlfeldt själv gjorde. Det når fram och är lika bejakande.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons