Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiernas ansvar krävs i Tyskland

/
  • SPD:s ledare Martin Schultz och Angela Merkel, CDU, måste bilda en ny koaliton i Tyskland, anser Lennart Svensson.

I anslutning till helgerna är tydligen debatten om regeringskrisen i Tyskland nedtonad. Men snart efter årsskiftet måste någon form av uppgörelse träffas.

Annons

Som mångårigt aktiv socialdemokrat och debattör vill jag framföra några personliga synpunkter på krisen. Min utgångspunkt är partiernas roll och ansvar.I höstens val till förbundsdagen gick de båda regeringspartierna Kristdemokraterna (CDU) och Socialdemokraterna (SPD) ganska kraftigt tillbaka. Men trots förlusten har de båda partierna tillsammans fortfarande en liten majoritet i valmanskåren och förbundsdagen. De är ett faktum som bör spela en viktig roll i regeringsförhandlingarna. Det var därför logiskt att förbundskansler Angela Merkel direkt efter valet framhöll att hon ville fortsätta som förbundskansler och omedelbart inledde förhandlingar om en regeringskoalition. Det kunde hon göra som ledare för det klart största partiet och förresten i kraft av sin erkänt starka internationella ställning.

Socialdemokraterns främsta företrädare, Martin Schultz, deklarerade dock bestämt att han inte ville fortsätta i en regering med Merkel som ledare. Det var fel. I en parlamentarisk demokrati ska varje parti inför ett val helhjärtat kämpa för sin ideologiska åskådning. Men när valet är över måste varje parti känna ansvar för att en handlingsduglig regering bildas.

Men Schultz uttalande var också otaktiskt. Om regeringsförhandlingarna skulle misslyckas och leda till nyval så finns det knappast något som nu tyder på att socialdemokraterna skulle öka sitt stöd i väljarkåren.

Därför ser jag det som positivt att partiets ledning omprövat sin hårda linje och ingått i förhandlingar om en ny koalition. Där har partiet möjlighet att få gehör för några av sina grundläggande sociala frågor. Som oppositionsparti har det inget inflytande.

Men om förhandlingarna skulle leda till en överenskommelse återstår ett problem för socialdemokraterna. Partiledningen har nämligen beslutat att uppgörelsen ska gå ut till medlemsomröstning. Det är en ordning som jag ställer mig mycket tveksam till. Här borde den representativa demokratin gälla.

Oavsett vad som sker har det tyska socialdemokratiska partiet, liksom syskonorganisationerna i flera andra europeiska länder, anledning att rusta upp partierna såväl organisatoriskt som ideologiskt.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons