Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pierre Gilly: Hyckleri om gasattacken i Syrien

/
  • Giftgasattacken i Khan Sheikhun i Syrien har skördat många offer.

"Gasattacken i Syrien är naturligtvis avskyvärd, men upprördheten klingar falskt. USA och västvärlden hycklar i frågan," anser Pierre Gilly, aktuell med boken "Konsten att sälja krig Propaganda från Cato till Nato."

Annons

Giftgasattacken i Khan Sheikhun får mig att tänka på medeltidens förbud mot armborst. Det utfärdades av påve och motiverade med att det var ett okristligt vapen. Det verkliga skälet var förmodligen att armborstets pilar kunde penetrera rustningar. Vilken bonde som helst kunde plötsligt döda en riddare; vilket hotade hela samhällsordningen. Men kyrkans förbud var inte totalt. Det var okey att använda armborst mot muslimer.

I praktiken är hycklande ännu större idag. Så länge Saddam Hussein var allierad med USA var det okey att han använde kemiska vapen mot irakiska kurder och Iran. USA skyllde mot bättre vetande på Iran. Men när Saddam invaderade Kuwait visste den retroaktiva upprördheten inga gränser.

Hyckleriet omfattar också frågan vad som utgör ett kemiskt vapen. Är de napalmbomber som USA använde för att bränna ihjäl människor under Vietnamkriget mindre kemiska och mer humana än till exempel senapsgas? Hur är det med vit fosfor? ”Krigsförbrytelser är a priori totalitära” skrev Karl Vennberg i sin berömda artikel ”Vietnam som moralproblem ”Fråga bara de förkolnade vietnamesiska barnens vålnader, om de inte kände skillnad på demokratisk och totalitär napalm.”

Faktum är att västvärldens militära strategi infattat massmord mot civila ända sedan andra världskriget. Under Koreakriget fällde USA fyra gånger fler bomber (räknat i sprängkraft) än vad Japan fick smaka på under andra världskriget. USA fällde fyrtio gånger mer bomber över Vietnam än vad Japan fick. De civila offren kan räknas i miljoner. I händelse med ett krig mot Sovjetunionen planerade USA att kärnvapenbomba 295 sovjetiska städer. Man uppskattade att 115 miljoner människor skulle dödas. Gasattacken i Syrien är naturligtvis avskyvärd, men upprördheten klingar falskt.

Fotnot: Artikelförfattaren Pierre Gilly är aktuell med boken Konsten att sälja krig Propaganda från Cato till Nato.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons