Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sevärd utställning om strejken i Norberg

/

I februari 1891 utbröt en strejk vid Kallmora järnmalmsgruva i Kärrgruvans samhälle. Orsaken var en kraftig lönesänkning för arbetarna.

Annons

Strejken skulle följas av flera konflikter vid Norbergsfälten. Konflikten blev en av de mest djupgående och långvariga i den svenska arbetsrättens historia. Militär och strejkbrytare inkallades. Konflikten upphörde inte förrän sommaren 1892. Gruvarbetarna fick inte igenom sina krav men konflikten ledde till en ökad solidaritet och sammanhållning inom arbetarleden som kom att bli grundbult i den växande arbetarrörelsen.

Minnet av Norbergsstrejken levde vidare i Norberg under hela 1900-talet och i mitten av 70-talet inleddes ett arbete för att skapa teater av de historiska händelserna. Författaren Sture Karlsson skrev ett arbetarspel som regisserades av Arne Andersson. Spelet om Norbergsstrejken hade premiär den 26 juni 1977 vid Storgruvan i Klackberg och kom att engagera hundratals människor i Norberg, som skådespelare, körmedlemmar, statister, och som engagerade bakom scenen med allt arbete kring föreställningen, bygga scener, skapa autentiska kläder etc.

Om strejkspelet har regissören Arne Andersson, konstnärerna Lars Larsson och Tuva Lindstedt samt Lars-Erik Lärnemark från Norbergs kommun skapat en utställning i text och bild i en av timmerbyggnaderna nere vid ån i Norbergs centrum. Den är sevärd, utställningen visar gamla foton och annat material från tiden för arbetskonflikten liksom modernt material, från spelplatsen och foton på de många människor från Norberg och utifrån, som engagerade sig i spelet om Norbergsstrejken. Strejkspelat medförde stora samhällsföränd-ringar i Norberg, många engagerade människor flyttade in i byn, kulturlivet blomstrade och hela samhället vitaliserades.

Det här är en skildring i ord och bild av svensk samtidshistoria som blev stilbildande för en omfattande folkrörelse av arbetarspel runtom i landet, som kom att engagera många tusentals frivilliga krafter i sammanhållning och nyskapande teaterarbete. Fortfarande har vi arbetarspel bland annat i Sundsvall och i Seskarö i Norrbotten.

Utställningen är sevärd och välgjord; den är ett gott skäl för ett besök i ett somrigt Norberg.

Mer läsning

Annons