Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska tidningsklipp på museum i Athen

/

Det finns ett museum i Athen som kan vara lite extra intressant för svenska besökare. Det anspråkslösa museet är inhyst i ett hus i stadsdelen Plaka.

Annons

Adressen är Polignotou 9. Museet nämns knappt bland tips på sevärdheter, i vart fall inte på svenska. Ändå har museet beröring med Sverige och här går att läsa tidningsurklipp på svenska. Museet kallas Melina Mercouri Foundation.

Melina Mercouri föddes 1920 i en politikerfamilj i Athen. Hon slog igenom som skådespelerska och sångerska 1960 genom filmen Aldrig på en söndag.

Den 21 april 1967 förändrades hennes liv radikalt och hon gick från att vara skådespelare till att bli agitator för ett fritt Grekland. Det var den dagen då ett gäng överstar grep makten i Grekland. Melina Mercouri befann sig utomlands vid tillfället. Hon vägrade att acceptera militärjuntan, som hämnades genom att dra in hennes medborgarskap. En juntarepresentant talade om att hon kunde få medborgarskapet tillbaka om hon rättade in sig i ledet.

Det fräna svaret blev ungefär: Jag är född grek och dör som grek. Du är född fascist och dör som fascist. Melina Mercouri rättade inte in sig i ledet, istället fortsatte hon kampen mot juntan.

Det blev 1 maj 1968. Melina Mercouri var i Stockholm. 40 000 människor gick i tåget. Främst gick Melina Mercouri och Olof Palme.

I det lilla museet i Athen finns tidningsurklipp från bland annat svenska tidningar, samt en del memorablia efter Melina Mercouri. Museet är visar en liten del av historien och är mer än bara ett museum över en enskild människa.

När juntan fallit kunde Melina Mercouri återvända till sitt land och blev senare parlamentsledamot och kulturminister i Grekland.

Melina Mercouri Foundation grundades av Melinas man Jules Dassin efter hennes död och är till för att hålla idéer levande. Ett av stiftelsens arbetsområden är att fortsätta Melina Mercouris kamp för att Grekland ska få tillbaka de utsmyckningar av marmor som Lord Elgin en gång plockade med sig från Parthenon på Acropolis och som nu finns i London. Plats finns reserverad i Acropolismuseet i Athen, men Storbritannien vägrar lämna tillbaka friserna.

Mer läsning

Annons