Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlaspelet

Nu på onsdag kommer teaterdikten Himlaspelet att än en gång luftas i Leksand. Första gången var i augusti 1941 mitt under det brinnande världskriget.

Annons

Diktens hjälte är en vanlig människa, precis som du och jag. Han heter Mats Ersson och är så besviken över världens ondska och cynism att det enda som återstår är att leta upp Gud eller vad det är för något som styr, och öga mot öga slå näven i bordet och ställa den fråga vi alla vill ha svar på; ”Varför har du gjort världen så ond?”

Rune Lindström i filmen Ordet (1943).

Den korta meningen formulerar författaren Rune Lindström år 1936 när han besöker Berlin. Den repliken kom att bli central i hans pjäs Himlaspelet. Rune Lindström var tjugo år när han skrev ner de sju orden på en servett i den tyska huvudstaden. Det var när han såg sig omkring vid Brandenburger Tor och runt olympiastadion i Berlin, tre år innan andra världskriget bröt ut, som han bestämde sig för att på sitt alldeles egna sätt, med penslar och färg och som på en dalmålning bekämpa odjuret som börjat kräla över kontinenten. Resultatet blev mirakelspelet "Ett spel om en väg som till Himla bär" också kallat "Himlaspelet".

Mer läsning

Annons