Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Lundén: "Stoppa inflödet av nya människor"

/

Annons

De kommer hit i horder, i snitt 275 om dagen, ungefär 100 000 varje år. Det har jag läst på Facebook. De är helt obildade, kan inte säga ett begripligt ord, de är analfabeter. Duger inte till nåt. De kommer hit som Gud skapade dem, utan skor och kläder.

Vadå, ska vi prata skola, yrkeskunskaper och Arbetsförmedlingen med dem? Snälla nån. Det måste vara ett skämt. Vad är det för jobb som de ska kunna klara av? Det kommer att ta minst 20-25 år innan de kan börja betala tillbaka vad de kostar oss skattebetalare i form av bidrag, försörjning, gratis grundläggande skola med mera.

Vi måste väl först och främst ta hand om dem som redan är här innan vi fortsätter med den här gigantiska immigrationsvågen av nya människor. De klarar ju inte ens att sköta sin egen hygien, har aldrig hört talas om tvål och vatten, kan inte sköta det mest elementära, att gå på toaletten som vanligt folk. I början kan de ju bara se i svart och vitt.

Vilka pratar jag om? Sveriges alla nyfödda förstås.

Allvarligt talat. Vilket samhällsklimat ska vi ha? Vilken framtid ska vi ge våra barn och barnbarn?

Det finns mycket att jobba med om man säger så. Utmaningarna är många. Frågorna hopar sig och svaren från den nyliberala kapitalistiska makteliten saknas helt. Enligt Paul Mason kommer dagens ekonomiska system att försvinna. Han är aktuell i Sverige med sin bok "Postkapitalism – vår gemensamma framtid" (Ordfront förlag). Enligt Mason är kapitalismen under upplösning. Anledningen är den digitala tekniken. Den slår undan benen för marknads- och konkurrenssamhället. Det behövs inte lika mycket arbete längre och värdet på varor och tjänster kommer att närma sig nollpunkten.

Paul Mason tror på att de utopiska socialistiska tankarna kan förverkligas från "kooperativ via kollektiv till utbrott av frigörelse som omdefinierar vad mänsklig frihet är". Vi kan vänta oss ett nytt samhällssystem baserad på statliga basinkomster. Och som vanligt kastar jag mig över denna bok eftersom varje alternativ tankefigur mot dagens nyliberala kapitalistiska samhälle väcker mitt intresse.

Jag kan på en gång konstatera följande: Boken kan med fördel användas som diskussionsunderlag i studiecirklar, på fackliga eller politiska möten. Det är tvunget och lika enkelt som självklart att det är där vi måste börja igen.

Vi måste utmana dem som stannar kvar i tron att kapitalismen kommer att vara ett ekonomiskt system i all evig tid. Vi måste konkret diskutera vilket samhälle som ska komma efter den nyliberala marknadskapitalismen. Paul Mason sätter också fingret på den ömma punkten. Han skriver: ”Det är frånvaron av ett tydligt alternativ som förklarar varför de flesta proteströrelser aldrig vinner”.

Jag har aldrig trott på något utopiskt lyckorike men på en världsordning som bygger på andra värderingar än Joakim von Ankas och Donald Trumps livsideal. Nej, det är inte den som badar i pengar som vinner. När du läggs i träfracken är du lika naken som när du en gång föddes. Och din sista vilja är knappast att du skulle ha jobbat mer eller ha mer pengar i kassakistan. Den nyliberala marknadskapitalismen har förvandlat våra västerländska liv till en hord shoppande mänskliga gräshoppor som tär på klimatet och jordens samlade naturresurser.

Den nyliberala samhällsordningen har sina snabba tillskyndare. Så fort vi pratar om ett mer jämlikt samhälle får vi höra om Berlinmuren, DDR och Moskvakommunismen. Jag har aldrig försvarat dessa totalitära system eftersom jag är demokratisk socialist.Jag föredrar den gyllene mellanvägen, vi var på god väg, jag syftar på det välfärdssamhälle som växte fram under rekordåren på 1960- och 70-talet. Då som nu hånat och bespottat av en samlad borgerlighet. Det var då vi på allvar började med jämställdhet mellan könen, bättre arbetsvillkor, trygghetslagar och jämnade ut skillnaderna mellan olika samhällsklasser.

I den stora liberala nomenaklaturan hånas den som lägger fram alternativa samhällssystem. Det sägs bara leda till totalitära och människofientliga samhällen. De har själva inga problem med det samhälle som de själva har framkallat. Det är bara fel på allt i tider då borgerligheten befinner sig i opposition. Annars ska vi ha detta överordnade ekonomiska system som bygger på vinnare och förlorare. Då är det också tacksamt att lägga skulden på främlingarna –invandrarna. Ett kollektivt utpekande, en syndabock för egna politiska och ekonomiska misslyckanden i årtionden.

Läs fler krönikor av Ulf Lundén:

Se upp – Förintelsen kan hända igen

Kultur och bildning behöver sitt eget Folk och försvar

Mer läsning

Annons