Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yvonne Gröning: Fallet Kevin – en upprörande historia

/
  • Kyrkviken i Arvika. Platsen där ett barn mördades för tjugo år sedan. Fallet Kevin, 4 åringen som mördades för tjugo år sedan åter aktuellt i Arvika efter SVT:s uppmärksammade dokumentär om fallet.

Annons

Glömde poliserna bort att det var små barn som de förhörde? Var de så triggade att lösa mordet på Kevin att de gick från regelriktiga förhör till allvarlig psykisk barnmisshandel? Efter att ha sett dokumentären om Fallet Kevin i SVT av journalisten Dan Josefsson är frågorna många.

Man kan ha olika åsikter om Public Service men där finns en djuplodande samhällsjournalistik som gör breda spår i våra hjärtan och minnen.

Förhören med de två små pojkarna sju och fem år var så långdragna och hemska att jag knappt kunde se dem, det var hjärtskärande att höra hur sjuåringen ville ha sin mamma med och blev nekad av förundersökningsledaren Rolf Sandberg.

Det ligger ett värde i att visa de utdragna, sega förhören i långa sekvenser. Det ger en närvaro så man får en aning om den outhärdliga plågan som barnen utsattes för. Jag vill kalla det för utstuderad barntortyr!

Dan Josefssons dokumentärfilm är på tre timmar, men inte en minut för lång. Precis som i Thomas Quickfallen kallades professorn Sven Åke Christianson in för att med sina dockor förmå småpojkarna att erkänna något som de säkerligen aldrig gjort. Det är skrämmande att få se hur svenskt rättsväsende kan sänka sig till att leka med dockor och människor.

S Å Christianson nekade till att medverka i Josefsson program men i torsdagens morgonsoffa i SVT framhöll han som ett bevis på pojkarna skuld att barnen far skickat honom ett 60 sidor långt brev med redogörelse för samtal som han haft med sin son Cristian. Som om det skulle bevisa något – om mitt barn blivit utsatt för något liknande hade jag skrivit tusentals sidor för att försöka förstå. Och blev föräldrarna upplysta om att de inte hade någon skyldighet att vittna mot sina barn?

Det finns mycket mer att gräva i när det gäller fallet Kevin, en instans som kom undan mycket lättvindigt i programmet var åklagarmyndigheten. Deras akt är tydligen bortgallrad. Sedan kan man ju fråga sig hur Rolf Sandberg efter sin insats kunde bli chef för kriminalpolisen i hela Värmland och hur S Å Christianson kunde bli berömd kriminalprofessor. Och precis som i alla de fall där Thomas Quick blev frikänd så återstår frågan – vem är mördaren som gått fri i alla år?

Fallet Kevin bidrar tyvärr till att förtroendet för polis och rättsväsendets trovärdighet och kompetens raseras ännu mer Det är tur att det finns ambitiösa och kunniga journalister som Dan Josefsson och andra, vår rättssäkerhet tycks vara helt beroende av dem.

Berlin – under samma himmel, en engelsk-tysk produktion med svenska Sofia Helin i huvudrollen hade premiär den 16 maj. Sofia Helins karaktär är en svensk-engelsk kvinna i medelåldern utan socialt umgänge och med en strulande son. Hon arbetar vid en avlyssningsstation i Västberlin. Hon blir måltavlan för Stasi, De skickar en ung spion, Tom Schilling, för att förföra och förmå henne att läcka information. Det var en spännande inledning, serien är i sex delar. Och man fick så här långt en inblick i ett samhällssystem som man visste väldigt lite om, att kontrollen var så skarp – men jag har sovit i en säng i forna Östtyskland nyligen i två nätter. Sängens bakstycke hade en liten spegel! inmonterad – inte för att spegla sig i –men den kunde mycket väl dölja både kamera och mikrofon.

Berlin – under samma himmel lovar inte bara spänning och underhållning utan tycks även ge en gedigen historielektion.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons