Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Bergsten: "Hallå, 50-talet ringde och vill ha tillbaka sina unkna könsroller!"

KRÖNIKA

Annons

Det måste vara romantikern i mig som gör att jag måste kolla på alla sorts dejtingprogram som dyker upp på tv. Bachelor, Ensam mamma söker, Tro, hopp och kärlek, Bonde söker fru, för att bara nämna några.

Med en kittlande känsla sitter jag hemma i soffan och ser människor mötas för första gången. Likt en spyfluga på väggen tar jag del av okända människors eventuella kärleksliv och kanske får jag även vara med under deras första kyss. Att betrakta människor har alltid varit intressant och jag säger som min mamma ”det är roligt att sitta på en parkbänk i Stockholm och bara titta på fölk".

Man kan ju tro att jag skulle jubla när ännu ett nytt dejtingprogram drog igång för ett par veckor sen i tv3. Men istället så utbrast jag ”vad i helvete är detta!?”

Tre singelkvinnor med hus i renoveringsbehov blir till programmet med det löjliga namnet "Händig man sökes".

► SE ÄVEN: Intervju med Andreas från Ludvika i "Händig man sökes" - "Det var en bra sommar"

Hallå! 50-talet ringde och vill ha tillbaka sina gamla och unkna könsroller!

Det är så mycket med konceptet som stör mig. Att det är så otroligt könsstereotypt undgår nog igen. Arton hantverkare tävlar om kvinnornas hjärta samtidigt som de helt gratis sliter som svin för att renovera deras hus. Jag vågar gå så långt att påstå att kvinnorna struntar fullständigt i eventuell kärlek och istället ser det som ett ypperligt tillfälle att få en gratis helrenovering. De är väl inte dummare än så.

Männen då, vad får de ut av det? Tror de verkligen att kärlek ska börja spira mellan spackling och byggdamm? Okej en och annan kyss har vi visserligen fått se. Men jag är mer än skeptisk.

När Filippa, en av kvinnorna, ber männen renovera i bar överkropp och de slänger av sig tröjorna kräks jag.

Visst är det lustigt hur könsroller helt och fullt ut accepteras åt ena hållet. Tänk er det omvända, tre män ställer upp i tv-programmet ”Städ- och matlagningskunnig kvinna sökes” där kvinnorna ombeds att ta av sig tröjan under tiden de slänger ihop en lasagne.

Inte så fräscht va?

Jag har aldrig förstått det där med att det är viktigt att ha en händig man. Men jag drömmer heller inte om att köpa ett renoveringsobjekt, vilket har att göra med att jag själv är totalt ohändig. Jag skulle snarare se det som ett straff än en utmaning att tapetsera eller lägga golv.

Den mannen jag ska leva med behöver inte äga ett vattenpass eller kunna spika upp lister. Han får ha tummen mitt i handen så länge han är rolig.

”Rolig man sökes”, där har vi ett tv-program jag skulle nappa på!

....

Veckans hyllning: Min förträffligt fina vän Sara Pedersen har i dagarna tagit körkort. Samtidigt som hon roddat småbarn och jobb har hon lyckats få den eftertraktade lappen. Alla vi som tar körkort lite senare i livet vet att det är något alldeles extra stort! Grattis Sara, du om någon förtjänar det!

Veckans sågning: Varför är alla jeansshorts så korta? Jag letar febrilt efter ett par inför min resa nästa vecka men det är benne mig omöjligt! De täcker ju knappt muttis och rump!

LÄS MER AV EMMA:

"Han luktade bakpulver och jag är en självgod jävel"

"Jag var en riktig skitkompis, förlåt"

"Jag kan vara den gråa musen i den lilla hyresrätten"

"Hatet för oss samman"

"Hans tunga smakade som en hel snusfabrik"

"Jag hatar mig själv från så många vinklar"

"Killar och deras dick pics - vad är grejen?"

"Jag är inte den roliga partytjej jag har trott att jag är"

"Stackars er som tycker att könshår är äckligt"

"Jag väljer livet framför sexlivet"

"Snus och TV-spel i en nerfisen soffa ger mig rysningar"

"Har det inte gått för långt med barn på Facebook?"

Mer läsning

Annons