Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energikick och härligt galet med Wintersun

/
  • Jari Mäenpää älskar sin publik som älskar honom minst lycka mycket tillbaka.
  • Med låten The Death and The Healing får Wintersun hela publiken i allsång.
  • Det är Wintersuns första spelning på Rockstad: Falun och de gör en strålande premiär.
  • Folkmetalbandet bjuder på sig själva på scenen.
  • Publiken blir som en person framför scenen.

Grannarna från Helsingborg ger en minnesvärd konsert full med ös och energi. Wintersun gjorde en strålande premiärspelning på Sabaton Open Air.

Annons

Det är krig längst framme vid scenkanten. Det är nästan en fråga på liv och död vem som kan stå närmast det finska metalbandet Wintersun. När sångaren Jari Mäenpää kliver upp på scenen brister publken ut i ett jubel som växer till ett gemensamt vrål. "We are your neightbours" skriker han och bandet börjar spela The Land Of Snow And Sorrow. Det är Wintersuns första spelning på Sabaton Open Air och de tackar för de varma välkomnandet. Men även om publikantalet är inte lika massivt som på Leaves Eyes som spelade precis innan på scenen bredvid, ger den trogna skaran fans som står tillsammans vid scenen energi för ett helt publikhav. Och Jari Mäenpää ger dem lika mycket energi och uppmärksamhet som han hade haft tio gånger publikantalet framför sig. Men allt eftersom spelningen fortsätter letar sig allt fler fram till spelningen och snart är marken framför scenen fyllt. För det går inte att undvika att dras med i stämningen som Wintersun ger på hela festivalområdet.

Med solens sista strålar på hoppbackarna spelar Wintersun Death And The Healing och får hela publiken att stämma in i körsång som hade gjort Lasse Berghagen avundsjuk. Jari Mäenpää gör publiken till en del av konsertens specialeffekt genom att få tusen händer upp i luften. Spelningen är rakt igenom ösig, svettig och härligt galen. Precis innan konserten sprang jag in i en besökare som sa: "Gå och se Wintersun! Det kommer vara värt varenda jäkla krona" och jäklar ja vad det stämnade.

Mer läsning

Annons