Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockfesten är i gång på Lugnet

/

Rockstad: Falun är i full gång. I dag avslutas kalaset med bland andra Sabaton som har utlovat en maxad show. Vi träffade några festivalbesökare i solskenet.

Annons

Vädret kunde inte vara bättre. Festivalområdet badar i sol och värmen har äntligen kommit. Den som vill svettas lite extra kan prova på försvarsmaktens hinderbana. En glass hägrar som vinst för den som slår tiden för Therese Gunnars, som ansvarar för den militära närvaron på Rockstad: Falun. Rekordet är i skrivande stund 42,47.

– Det är riktigt kul, alla är glada. Hinderbanan drar jättemycket folk, i går var det sextio personer, säger hon.

Uppdraget är att springa upp för en backe, placera fötterna i en rad med däck, kravla genom och under ett par bandvagnar, gå armgång i en stege och gå balansgång – på ett par brädor på marken.

– Det är säkrast att ha dem på marken, det är inte alla som är nyktra...

Att hårdrock sträcker sig över generationsgränserna är en etablerad sanning vid det här laget. Familjen Andersson-Gustafsson från Stockholm består av två föräldrar och fyra barn – alla med samma intresse. Och Rockstad är en ovanligt barnvänlig festival, med lite stök och med ordning och reda.

– Jag har tre favoritband på festivalen: Sabaton, Civil War och Falconer. Och sedan dyker det ju alltid upp överraskningar – som de här, säger pappa John och pekar på scenen där Saffire spelar.

Familjen har också hunnit kolla in Kiss-utställningen på Dalarnas museum – Kiss är sonen Caspers favoritband. Men på festivalen är han inte knusslig. På frågan om vilka han gillar bäst här blir svaret:

– Alla!

Förutom de obligatoriska hårdrockströjorna och tokroliga hattarna finns de som valt kläder som sticker ut lite extra. Adam Laurila från Tärnsjö utanför Uppsala har en vikingainspirerad mundering.

– Det är jag och min fru som har sytt allt, säger han.

Det är också hon som fått honom att lyssna på Falconer, som avslutar hela festivalen i kväll och som är den främsta anledningen till att han är på plats.

– Men det är lite synd att de är sist, det är många som brukar gå när Sabaton har spelat klart.

Mer läsning

Annons