Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tibble Transsibiriska hittade sin egen stil på nya albumet

Tibble Transsibiriska fick höra att de gjorde romsk folkmusik så bra att det lät helt äkta. Nu har bandet försökt hitta sin egen stil på sitt andra album "Duj" där en mängd gästartister medverkar, bland annat Marit Bergman.

Annons

Tibble Transsibiriska släpper sitt andra album

Tibble Transsibiriska bildades 2011 som en trio inspirerade av rysk-romska filmer som "Gypsies are found near heaven". Medlemmarna hade en blandad bakgrund genremässigt och spelat allt från klassiskt och jazz till filmmusik, rock och pop. Men en gemensam nämnare hittades i nyfikenheten kring den romska kulturen.

– Det handlade om att sudda ut gränsen mellan den romska världen och vår svenne-värld. Vi var nyfikna men det var inte helt självklart att bara klampa in där som etnisk svensk, säger Johan Testad, bandets sångare och låtskrivare, och får medhåll från Jonas Runefelt som spelar domra.

– Det handlar om att hedra en kultur som vi inte är uppväxta med. De romer vi har träffat säger att de gillar det och då känns det som att man har lyckats.

Se Tibble Transsibiriska framföra nya singeln "Du vet jag gillar dig" i klippet nedan.

Kanske lyckades man nästan för bra. Deras kommande andra album "Duj" har arbetats fram som nästan som en motreaktion till den självbetitlade debuten från 2015.

– Det här albumet har varit ett stort projekt som tar sin avstamp i responsen på vår första platta. Vi fick höra att vi låter så gott som äkta och då kände vi att vi behövde hitta vår egen stil. Vi tänkte tvärtom, istället för att göra romska låtar så gjorde vi egna låtar och bjöd in romska gästartister och musiker, säger Johan.

– En annan sak är att vi har spelat ihop längre och gjort fler spelningar inför den här plattan, det märks ju. Vi är svängigare som band, säger Alexandra Särström som spelar saxofon och dragspel.

Läs också: Tibble firar debutskivan

På skivan medverkar bland andra popartisten Marit Bergman, balkanbandet Süperstar Orkestar samt sångaren Johan Testads systers Caty Testad som gör musik under namnet Bonbon. Johan säger att det på nya skivan finns ett poptänk i sättet man byggt låtarna.

– Vi låter som vi gör trots att det är eget material. Att framför allt Johan och Jonas är så inlyssnade i genren hörs i rytmerna. Det är eget och nytt, säger Alexandra.

– Vårat uttryck utvecklas ju hela tiden så länge som vi håller på. Men det känns som vi har hittat hem. Men jag känner också att det är upp lyssnaren att säga, säger Johan.

"Duj" släpps den 21 april och den 29 april har de releasefest för skivan på Klockargården i Tällberg där bandet kommer att uppträda.

– Vi kommer att ha en massa trevliga gäster, flera av dem som är med skivan. Det är svårt men roligt att försöka få ihop eftersom vi har gäster på nästan alla låtar på nya skivan. Sedan hoppas vi att det fler konserter i vår och sommar, säger Johan.

Fakta // Tibble Transsibiriska

Bildades: 2011

Medlemmar: Johan Testad (sång och gitarr), Jonas Runfelt (domra och sång), Mats Jonsson ( bastuba), Alexandra Särström (dragspel, sopransaxofon och kör), Martin Kjellgren (slagverk och sång) och Emil Rotsjö (fiol och sång).

Aktuella: Släpper andra albumet "Duj" den 21 april och har releasefest på Klockargården i Tällberg den 29 april.

Mer läsning