Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carina Höglund (C): Livstid är ingen garanti för fängelse hela livet - så byt ut begreppet

Nästa år får min dotters mördare, Anders Eklund, möjlighet att ansöka om tidsbestämning. När den käraste du har mördas ska du inte behöva efterforska livstidsstraffets betydelse. Därför har jag föreslagit att termen livstids fängelse slutar att användas av rättsväsendet och byts ut mot något som ger en mer rättvis bild av straffet, skriver Carina Höglund (C), mamma till mördade Engla.

Annons

Nu har jag kommit hem till Dalarna från Centerpartiets partistämma i Malmö. Det är verkligen härligt att få vara tillsammans med dessa engagerade centerpartister och veta att man faktiskt kan vara med och påverka partiets politik även som fritidspolitiker.

Dalarna är stärkt av många bra beslut från stämman. Jag hade med flera motioner angående brottsoffers perspektiv och fick igenom en del, bland annat att partiet ska verka för att Högsta domstolen vid avslag på prövningstillstånd ska motivera sitt beslut. Skulle detta bli verklighet är det en seger för rättssäkerheten. Jag fick även med en vink om att kriminalvården behöver bättre verktyg med positiva incitament för att kunna motivera dömda till rehabilitering. Jag har drivit frågan om att det ska bli lättare för brottsoffer att söka skadestånd och där är partiet med. Jag är också extra stolt över Centerkvinnorna då de fick igenom att Centerpartiet ska verka för att en lex Lotta-lagstiftning införs. Allt för att våld i nära relationer ska motverkas och redas ut innan ännu en kvinna riskerar att dö.

LÄS OCKSÅ: Förre gängledaren visade ex-sambo bild på mördade Lotta

Ett

För mig var det dock inte mina egna motioner som var viktigast. Det jag la stor kraft på att argumentera mot var förslaget om att införa kommunanställda poliser. Är det något som jag lärt mig genom mardrömmen när min dotter blev mördad så är det vikten av en nationell professionell poliskår som klarar av att utreda brott över kommun- och länsgränser med bra sammanhållande system och arbetsmetoder. Hur skulle det se ut om vi hade 290 polischefer med lika många kommungränser? Nej säger jag till förslaget och stämman höll med!

Nu hoppas jag på valvinst 2018 så att vi kan göra verklighet av alla bra beslut från stämman. Blir Annie Lööf statsminister blir jag ännu gladare.

Nästa år får min dotters mördare, Anders Eklund, möjlighet att ansöka om tidsbestämning. Det är obehagligt tidigt.

I Sverige mördas ungefär 100 personer per år. Brottsfallen har många berörda, anhöriga som ofta känner sig helt lämnade åt sitt eget öde utan support från samhället. Mängder av krånglig byråkrati ska klaras av – samtidigt som man ska hantera den stora mardrömmen. Jag vill lyfta fram brottsoffrens perspektiv genom politiska inspel och är glad över att Centerpartiet står på brottsoffrens sida i så mycket. I Centerpartiets trygghetsprogram finns med att brottsofferperspektivet blir starkare i hela rättsväsendet. Som utsatt för brott är det viktigt att både ha rätt och möjlighet att få bättre information och att det finns professionell personal som kan ta hand om brottsoffret. De som utsatts för grova brott och efterlevande till personer som mördats ska få stöd när gärningspersonen får permissioner eller friges.

LÄS OCKSÅ: Centern: På Pride försvarar vi Dalfolkets frihet från förtryck

Carina Höglund.

Många medborgare skulle antagligen bli mycket förvånade över hur lite lagens strängaste straff överensstämmer med verkligheten. Livstids fängelse är inte tidsbestämt. Den dömde, brottsoffren, offrens anhöriga och samhället vet därför inte hur länge den dömde kommer att sitta i fängelse.

Redan efter tio år kan den livstidsdömde börja ansöka om att få sitt straff tidsbestämt. Nästa år får min dotters mördare, Anders Eklund, möjlighet att ansöka om tidsbestämning. Det är obehagligt tidigt. För oss anhöriga känns det fortfarande som om mordet ägde rum igår.

LÄS OCKSÅ: Morddömde Anders Eklund går vidare i utmätningsstrid

Min gissning är att Anders Eklund kommer att hållas inlåst i många fler år än genomsnittet. Kanske till och med resten av sitt liv. Men det är som sagt rena gissningar. Ovissheten kring hur lång hans fängelsevistelse blir känns tung.

När den käraste du har mördas ska du inte behöva efterforska livstidsstraffets betydelse. Därför har jag i en motion föreslagit att termen livstids fängelse slutar att användas av rättsväsendet och byts ut mot något mer passande som ger en rättvis bild av straffet. Mitt förslag är att kalla det obestämt straff med möjlighet till tidsbestämmelse. Jag fick inte igenom förslaget denna gång på partistämman, men det som är bra med demokratin är att jag kan fortsätta kämpa för sådant jag tycker är viktigt. Om två år är det stämma igen.

Ett "livstidsstraff" ger ingen som helst garanti om att den dömde kommer att sitta inne resten av livet. I snitt sitter en livstidsfånge i 16 år bakom lås och bom i Sverige. Det är ganska långt från livstid, om ni frågar mig.

Carina Höglund

Centerpartist och mamma till mördade Engla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons