Transportstyrelsens ”outsourcing” av sin it-drift 2015 till dataföretaget IBM, och bland annat dess kontor i Tjeckien och Serbien utan säkerhetsgarantier är förstås ett säkerhetsmässigt ”haveri” som statsminister Stefan Löfven tvingats medge. Fordons- och körkortsregistret, militära register och andra register kan ha blivit tillgängligt för främmande makt, och det har antytts att Serbiens relativt goda förbindelser med Ryssland kan vara ett problem.
LÄS OCKSÅ: Många bär ansvaret för it-skandalen - som påbörjades långt innan S-regeringens tid
I den upphetsade debatt som nu förs ska vi minnas att det var regeringen Reinfeldt och dess dåvarande it-minister Anna-Karin Hatt (C) som initierade utlokaliseringen av it-driften. S-MP-regeringen har därefter bara fortsatt med att administrera upphandlingar utan att ifrågasätta själva upphandlingssystemet.
Allt fler medborgare genomskådar den nyliberala upphandlingspolitiken och EU-anpassade politiker som till och med kontrakterar ut den nationella säkerheten.
Men vad ingen riksdagspolitiker vill tala om är att själva upphandlingen styrs av Lissabonfördraget, som också är Sveriges överordnade grundlag, och av EU:s upphandlingsdirektiv som gäller som svensk lag. Enligt EU ska all offentlig verksamhet på sikt upphandlas och drivas av privata företag och aktörer, tydligen nu även offentliga verksamheter som har med den nationella säkerheten att göra. Detta för att privat hantering obevisat och per definition anses mer ”effektivt” än offentligt utförande.
Men detta är en nyliberal tankelucka. Med utkontraktering av offentliga verksamheter till så kallade privata aktörer uttunnas och försvinner den offentliga kompetensen och kunskapen till privata aktörer som bara agerar efter vinstintressen och vad som står i upphandlingskontraktet. Det har lett till de många ”kaos” som numera börja bli allt mer besvärande för de nyliberala riksdagspolitikerna.
En pikant detalj i den pågående tuppfäktningen som följt är att statsministern behöll sin försvarsminister Peter Hultqvist med hänvisning till det ”osäkra säkerhetsläget i vårt närområde” och behovet av stabilitet, och han har fått medhåll av bland annat ledarskribenter på Svenska Dagbladets och Expressens ledarsidor.
Hultqvist själv bekräftade i SVT:s Aktuellt att ”hur skulle det se ut om försvarsministern avgår nu när vi i september ska genomföra den största militära krigsövningen Aurora på decennier”. Detta säger ”krigsministern”, som liksom stora delar av det övriga svenska EU-etablissemanget hävdar ett påstått hot från Ryssland efter ”annekteringen” av Krim och kraftigt understöder EU:s sanktionspolitik mot Ryssland, en ”krigsminister” som outsourcat en del av Sveriges militära kapacitet genom värdlandsavtalet till Natolandet USA, som med trupper på svensk mark kommer att delta i krigsövningen i september.
Allt fler medborgare genomskådar den nyliberala upphandlingspolitiken och EU-anpassade politiker som till och med kontrakterar ut den nationella säkerheten. Allt fler krav ställs underifrån för att återta outsourcade i grunden offentliga samhällstjänster i statlig-, landstings- eller kommunal regi, vilket kommer i konflikt med att vara medlem i EU.
Protestera mot militärövningen Aurora i september, och kräv en ny folkomröstning om EU-medlemskapet. Det är ett återtaget självbestämmande, ett Svexit som är framtiden.
Jan-Erik Gustafsson
Folkrörelsen Nej till EU