Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Fastighetsägare i Dalarna – sluta bjud råttorna på kalas

Annons
Papperskorgar på stan som svämmar över av hushållssopor blir ett riktigt kalas för råttorna. Trots att det inte är tillåtet har en av åtta svenskar det senaste året slängt hushållssopor i en offentlig papperskorg eller soptunna visar en ny Sifoundersökning. Nu måste fastighetsägare bli bättre på att göra det lätt för boende att slänga soporna rätt, så att vi slipper problem med råttor, skriver Henrik Ezelius, Anticimex Falun, och Johanna Ragnartz, Håll Sverige Rent i en gemensam debattartikel.Foto: Anticimex, Viktor J Fremling, Staffan Björklund

Överfulla papperskorgar och soptunnor på gator och torg är inte bara ett miljöproblem, det lockar också fram råttorna. När soputrymmena vid den egna fastigheten är överfulla eller eftersatta finns risken att vi slänger vårt skräp i offentliga kärl på stan. Hushållsavfall är perfekt råttmat, vilket får till följd att råttorna blir gödda och förökar sig.

Med enkla metoder kan fastighetsägarna minska både nedskräpningen och antalet råttor.

Ett enda råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya råttor per år. Att minska tillgången av mat är den enskilt viktigaste åtgärden för att minska antalet råttor. Vi på Anticimex och Håll Sverige Rent har tre konkreta förslag på hur fastighetsägarna i Dalarna kan förebygga spridningen av råttor och minska nedskräpningen.

För dig som pluskund: Sopor göms i mörker i Idre

1. Gör det lätt att slänga rätt

Placera soptunnorna så det är enkelt för de boende att använda dem. Det ska vara enkelt att gå förbi och slänga sopor när man ändå lämnar fastigheten. När soptunnorna placeras genomtänkt ökar chansen att de boende slänger soporna där det är tänkt. Om boende måste ta omvägar för att slänga sina sopor finns en risk att de kastas på platser som varken är avsedda för hushållssopor eller rymmer större mängder.

För dig som pluskund: Många flerfamiljshus saknar källsortering av matavfall

2. Se till att soporna får plats

Använd bra soptunnor med tillräcklig storlek och se till att de töms i tid. Soptunnor med lock som går att stänga sätter effektivt stopp för råttor som är på jakt efter ett skrovmål. Men bra soptunnor behöver kombineras med bra skötsel. Se till att tunnorna töms innan de blir överfulla och laga dem direkt om de går sönder.

Läs mer: Dussintals katter levde i misär bland avföring och sopor – "Lagret var minst 20 centimeter tjockt på hela golven"

3. Ha regelbunden tillsyn

Kontrollera fastigheten och soprummet regelbundet. Glöm inte bort oanvända källarutrymmen där skräp kan samlas som lockar fram råttorna. Fastighetsägare kan få hjälp genom att använda uppkopplade digitala råttfällor som larmar så fort en råtta går i dem.

Med enkla metoder kan fastighetsägarna minska både nedskräpningen och antalet råttor. Vi uppmanar alla fastighetsägare i Dalarna att göra det lätt för sina boende att slänga rätt.

För dig som pluskund: Sopbergen växer vid återvinningsstationerna i Falun: "Vi kan ha missat en körning"

Henrik Ezelius, Anticimex Falun

Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons