Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Hela landet måste ges rätt till vuxenutbildning

/

Annons

Förra veckan gick ett förslag ut på remiss som kommer att bli det största som hänt vuxenutbildningen på över ett decennium – en rätt till komvux. Det betyder att människor, oavsett var de bor i Sverige ska kunna läsa klart en gymnasieutbildning eller få möjlighet att utbilda sig för att kunna söka sig vidare till högre studier. Regeringen har i höstbudgeten avsatt över en halv miljard kronor årligen från år 2017 då en rätt till behörighetsgivande komvux planeras att införas.

I Dalarnas län saknar 16,57 procent en fullständig gymnasieutbildning (dessvärre är Dalarna femte sämst i landet). Arbetslösheten är dubbelt så hög i gruppen som saknar en gymnasieutbildning. Dessa personer riskerar att fastna i långvarig arbetslöshet.

Idag finns det över 90 000 lediga jobb. De jobben matchar dock inte kvalifikationerna hos de 350 000 arbetslösa som nu finns i Sverige. Det gapet kan överbryggas med utbildning.

Regeringen investerar därför i ett omfattande kunskapslyft för Sverige som innebär över 51 000 nya utbildningsplatser och ökad kvalitet inom yrkeshögskolan, kommunernas vuxenutbildning (komvux och yrkesvux), folkhögskolor samt universitet och högskolor.

Utöver det stora kunskapslyftet som redan initierats vill regeringen nu införa en rätt till komvux. Rätten innebär att de som inte har en fullständig gymnasieutbildning ska kunna läsa in kurser på den kommunala vuxenutbildningen för att bli behörig till universitet, högskolor och yrkeshögskolan eller kunna gå direkt ut i arbetslivet. Den som redan har en fullständig gymnasieutbildning ska kunna komplettera sina kunskaper med specifika kurser för att komma in på just den eftergymnasiala utbildning den vill gå.

När människor vill läsa sig till nya kunskaper och öka sina möjligheter på arbetsmarknaden ska det vara öppna dörrar in i utbildningssystemet. Tillgången till vuxenutbildning ser olika ut i olika delar av landet och samhällets utveckling kan påverka detta ännu mer. Med en rättighet säkras en jämlik tillgång för alla vuxna i landet, idag och för framtiden. Så skapas nya möjligheter för människor.

Aida Hadzialic (S)

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Roza Güclü Hedin (S)

Riksdagsledamot från Dalarna

Susanne Norberg (S)

Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons