Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Homosexuella mördas i Tjetjenien – Sverige kan inte längre blunda

Homosexuella män arresteras, torteras, sätts i läger och mördas. Det som sker är vidrigt och omvärlden måste reagera med skärpa och kraft, även Sverige, skriver Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna Moderater.

Annons

Det har den senaste tiden kommit minst sagt skrämmande rapporter om grova förföljelser mot homosexuella i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Homosexuella män arresteras, torteras, sätts i läger och mördas. De som kan flyr nu för sina liv. Det som sker är vidrigt och omvärlden måste reagera med skärpa och kraft. Även Sverige.

LÄS OCKSÅ: Tog du med regnbågsflaggan till Mellanöstern, Wallström?

I vårt land tar många de framsteg som gjorts vad gäller hbtq-personers rättigheter för självklara. Så ser inte läget ut i många delar av världen. I drygt 70 länder är samkönade relationer förbjudna och i ett dussintal länder är straffet för att vara homosexuell döden. I Ryssland, där homosexualitet visserligen inte är kriminaliserat, finns ändå stränga lagar mot så kallad propaganda för homosexuell livsstil och hbtq-personer kan endast med svårighet leva öppet ens i de större städerna som Moskva.

Att regeringen och Margot Wallström hittills inte varit tydliga eller synliga i hbtq-frågor internationellt måste nu läggas bakom oss och reaktionerna bli desto större.

På en plats som Tjetjenien som styrs med järnhand av den lokala diktatorn Kadyrov är det omöjligt att leva öppet utan mycket stora risker. Nu har den lokala regimen skruvat upp förtrycket och bestämt sig för att rensa ut homosexuella. De rapporter som nått ut är skrämmande och omvärlden måste reagera kraftfullt.

I vårt land tar många

Den svenska regeringen måste ta sitt ansvar. Sverige måste agera direkt i kontakten med Ryssland och via alla plattformar som EU, Europarådet och FN. Inte minst det faktum att Sverige för stunden sitter i FN:s säkerhetsråd måste utnyttjas. Utrikesminister Margot Wallström (S) har lagt ner stora summor av skattebetalarnas pengar, fjäskat för tveksamma regimer och satsat stor prestige på att ta sig till det rummet och en plats vid det bordet. Nu är det dags att betala tillbaka och visa att Sverige på riktigt kan spela roll och vara en röst för utsatta människor vars mänskliga rättigheter kränks på det grövsta sätt.

LÄS OCKSÅ: De blir först i kommunen med HBTQ-certifiering

Mänskliga rättigheter måste vara i fokus för utrikespolitiken. Att regeringen och Margot Wallström hittills inte varit tydliga eller synliga i hbtq-frågor internationellt måste nu läggas bakom oss och reaktionerna bli desto större.

Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons