Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: (KD): Demokratin som inte bidra till trygghet inbjuder till extremism

Annons

Under julhelgen talade kungen till folket. Han talade om mod och civilkurage.  Han fördömde terror attacken som drabbade Sverige. Så långt håller jag med.

I Falun finns det enig politik kår som vill bekämpa dessa krafter. Det är klockrent. Men verktygen är tyvärr inte så många.

Vi måste gå ett steg till.

Tillsammans. 

Till handling.

Och handling handlar enligt vår mening om att bekämpa det ojämlika samhället som föder populism och saluför ett konservativt tankegods om att det finns en tärande grupp som utnyttjar välfärden som den vita medelklassen byggt upp. 

Här frodas missnöjet där människor känner sig negligerade och bortglömda, till och med fattiga. Detta kan vara en anledning till att söka sig till missnöjespartierna.

Populism är politiskt strategi som fångar de missnöjda, inkomstklyftorna är vår tids utmaning.  Sen 2010 har lågkvalificerade yrken inte utvecklats i takt med de högkvalificerade, och inga åtgärder har vidtagits. 

60% av de som tar emot socialbidrag som har en annan etnisk bakgrund än svensk, detta vid sida av en bostadskris som saknar motstycke. 

Här frodas missnöjet där människor känner sig negligerade och bortglömda, till och med fattiga. Detta kan vara en anledning till att söka sig till missnöjespartierna. 

Idag har vi nästan 400 000 äldre som lever i digitalt utanförskap, de känner sig mindre trygga och informerade vilket gör att de tappar förtroendet för etablissemanget och faller in i cynism. Här krävs det målmedveten plan för att inkludera alla i den digitala tekniken. 

Låt oss fortsätta arbetet med att utjämna levnadsvillkor för alla i vår kommun.

Vi får inte heller glömma skolan och folkhälsan.  Idag centrifugeras det ut många barn som inte passar in i en konservativ gammaldags skola som tyvärr inte är anpassad till alla lever.

Alla har rätt till individuellt designad undervisning och att få lära sig i egen takt men det fungerar inte i verkligheten och utslagningarna går raka spår mot utanförskap.

Vi vet att utanförskap kan få större betydelse för identitetsbildning än det svenska samhället och det har större framtidsenande politiskt betydelse idag. 

Det finns även konfliktytor som gäller jämställdhet mellan olika kulturer och det öppna toleranta samhället vi strävar efter.   Alltså här har vi en hel del att arbeta med för att komma ur samtidens politiska mardröm, högerextremismen, som bärs av medelklassens besvikna människor.  Vi tillsammans i Falun kan förändra det om vi bestämmer oss för detta.

Den demokrati som inte förmår bidra till människors trygghet och rimliga levnadsvillkor inbjuder omedvetet till polarisering i vårt samhälle. 

Låt oss fortsätta arbetet med att utjämna levnadsvillkor för alla i vår kommun.  Låt oss enas om en plan som utgår från det uppdraget vi har fått i förtroendet av folket. Att göra det bästa för Faluborna.

Det enda sättet att minska högerextremisterna onda gärningar. Det är bra med manifestationer, men handlingskraft är det enda vaccinet som på sikt kan förändra verkligheten. 

Katarina Gustavsson, gruppledare för kd i Falun

Claes Andersson, kd

Ilona Nyland, kd

Lars Nilson, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons