Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Var ska Dalarnas äldre bo i framtiden?

Annons

Behovet av nya och modernt utformade äldreboenden gör sig påmint runt om i landet. Bara i Dalarna bor det i dag cirka 3 500 personer på äldreboenden och i länet är det nu 68 000 personer som passerat 65 år. Många av dem kommer en dag att flytta in på något av länets äldreboenden, om det finns plats för alla vill säga. För att lösa framtidens utmaningar krävs att kommuner och omsorgsbolag samarbetar. Annars kommer verkligheten snabbt ikapp. Och framtidens äldre kommer inte att nöja sig med vad som helst.

Redan idag står de privata aktörerna för ungefär hälften av nytillskotten i landets äldreomsorg. Omsorgsbolagen avlastar kommunerna genom att ta egna initiativ. De projekterar, låter bygga och öppnar omsorgsplatser som kommunerna och deras invånare behöver, men inte har resurser att själva ta fram. Alternativet är att kommunerna ska klara all utbyggnad, på egen hand och med egna pengar. Då läggs kostnaderna direkt på skattebetalarna.

De privata aktörerna bidrar också med en värdefull utveckling av äldreboenden. På Frösunda Omsorg arbetar vi med att lägga extra kraft på att bostäderna ska bli "demenssäkrade". Med det menar vi att boendet ska passa även demenssjuka, som kanske har svårt att uppfatta allt som händer runt omkring dem i deras vardagsliv.

Då krävs god planering och ett nytänkande. Demenssäkringen påbörjas redan i byggnadsfasen. Hur ska rummen placeras i förhållande till allmänna ytor? Var placeras lägenhetsdörren för att man ska slippa insyn, även när den står öppen? Färger, material, möbler och allt annat väljs med hänsyn till de speciella behov som personer med en demenssjukdom kan ha.

Framtiden tränger sig på och Dalarnas politiker måste börja rusta sig för framtiden. Bara i vårt företag räknar vi med att kunna bygga uppemot 15 nya boenden under de närmaste åren. Våra kollegor i andra omsorgsbolag har liknande planer. Vi är beredda att dra vårt strå till stacken för att lösa framtidens boende för de äldre. Och vi vill göra det i nära samarbete med landets kommuner.

Per-Otto Waern, Affärsområdeschef Frösunda Omsorg AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons