Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vem bär ansvaret om omsorgsnämndens underlag är felaktigt?

Nyligen röstade fullmäktige i Borlänge kommun om en liberal motion vars syfte var att stärka Borlänges profil som en kommun som prioriterar funktionsnedsatta invånares välfärd. Tyvärr valde man att rösta nej till denna motion, skriver debattören.

Annons

Nyligen röstade du som fullmäktigeledamot i Borlänge kommun om en liberal motion vars syfte var att stärka Borlänges profil som en kommun som prioriterar funktionsnedsatta invånares välfärd framför luddig och diskutabel rättspraxis och kommunekonomiska budgetaspekter.

Tyvärr så valde den styrande majoriteten, (S, V, MP och OFA) med stöd av SD, KD och delar av Centerpartiet, att rösta nej till denna motion och i stället följa Omsorgsnämndens förslag som grundar sig på juridisk rådgivning. En rådgivning som säger att Borlänge kommun kan avslå tidigare beslutad rätt till personlig assistans med hänvisning till ny rättspraxis och nya riktlinjer i Omsorgsnämndens beslutsprocess.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Att skära ner på personlig assistans är att kränka människors lika värde

Du har alltså gjort ett politiskt ställningstagande baserat på rent juridiska grunder och rådgivning. Så långt skulle det ju kunna vara helt okej, att du som fullmäktigeledamot gör ditt val helt baserat på denna grund, under förutsättning att all fakta är redovisad och är relevant.

Vem bär ansvaret om det visar sig att beslutet som togs om personlig assistans av Borlänges fullmäktige är byggt på felaktiga grunder, undrar debattören. På bilden en manifestation arrangerad på internationella funktionshindersdagen.

Men, tänk om det är så att den juridiska rådgivningen inte är korrekt?

Tänk om det är så att den tjänstemannaberedning som Omsorgsnämnden tar ställning utifrån därmed inte heller är helt korrekt?

LÄS OCKSÅ: (S): LSS en viktig frihetsreform - intentionerna bakom lagen ska fortsätta gälla

Tänk om Omsorgsnämndens förslag till beslut, som du i fullmäktige följer, inte bygger på alla relevanta fakta?

Tänk om det är så och du röstar utan att själv kritiskt ha granskat fakta i detta beslutsunderlag?

Tänk om det är så?

Vem bär då ansvaret för att ett felaktigt beslut vunnit majoritet i fullmäktige? Ja, jurister och tjänstemän, alla är delaktiga, men det är fullmäktige som ansvarar för det slutliga ställningstagandet. Alltså du.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Stå upp för självständighet på lika villkor för personer med autism

Tänk om det vore så att du med mycket små och snabba egna insatser skulle kunnat upptäcka att det finns ytterligare fakta som ger en annan beslutsgrund i frågan? Tänk om det är så?

För de fakta jag tagit reda på, med mycket snabba och enkla insatser via något som heter Google på det som heter internet, visar att det är så det är. Jag hoppas att du den dagen du upptäcker detta står upp för ditt agerande, tar ditt ansvar och inte skyller på jurister eller tjänstemän.

Bo Gunnar Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons