Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(KD) och (M) Borlänge: Undersköterskor ska vårda - inte städa

Städarbete drar ner undersköterskestatusen. Trots detta väljer Borlänge kommun och omsorgsnämndens ordförande att lyfta sparförslag som innebär att ta bort lokalvårdarna och åter använda utbildad vårdpersonal till städuppdrag, skriver Lena Paajanen (KD) och Kerstin Borg (M).

Annons

Det kommer krävas kraftfulla åtgärder för att göra äldreomsorgen till ett framtidsyrke och undvika en personal- och kompetensbrist.Det är en stor brist på undersköterskor, värst är det inom äldreomsorgen. Vi står inför stora pensionsavgångar och samtidigt ett större vårdbehov hos allt fler äldre kommuninvånare.

”Statusen för undersköterskor måste höjas för att locka fler in i yrket" – dessa ord har yttrats åtskilliga gånger av Socialdemokraterna i åtskilliga debatter, men frågan är om det bara är tomma ord. Utan hänsyn till vad de tidigare sagt om att höja yrkets status så väljer Borlänge kommun och omsorgsnämndens ordförande att lyfta sparförslag som innebär att ta bort lokalvårdare och åter använda utbildad vårdpersonal till städuppdrag. Sparförslaget innebär att personal ska städa tillsammans med boende inom särskilt boende. Det handlar om ett sparande på cirka 500 000 kronor/år.

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Gör plats för proffsen – inte för tidtagarur och minutscheman

Städarbete drar ner undersköterskestatusen. Det är inte rimligt att undersköterskor som gått utbildning i vård och omsorg ska användas som lokalvårdare. De har ingen utbildning i städarbete. Vårdprofessionens ansvar innefattar en så kallad patientnära städning, men inte övrig lokalvård.

Hur går det med nyrekrytering om man kommer till en arbetsplats där hälften av personalen vill sluta?

LÄS OCKSÅ: "Inför traineeprogram för vikarier i äldreomsorgen"

Det handlar både om att städpersonal skulle göra ett bättre jobb med städningen och om att våra undersköterskors kompetens tas till vara på ett bättre sätt för att säkerställa kvaliteten på vården, skriver debattörerna. Personerna på bilden har ingen direkt koppling till texten.

Den som är bäst lämpad för arbetsuppgiften utför den, det är viktigt både för vårdens kvalitet och för ekonomin. Vi måste ha rätt kunskap på rätt plats, så också när det gäller städning. Det handlar både om att städpersonal skulle göra ett bättre jobb med städningen och om att våra undersköterskors kompetens tas till vara på ett bättre sätt för att säkerställa kvaliteten på vården.

LÄS OCKSÅ: Nu öppnas en finskspråkig avdelning i ett äldreboende

På våra särskilda boenden/korttidsboenden så vårdas idag allt fler multisjuka äldre som har behov av en allt mer avancerad vård och omsorg. När trycket på vården ökar är det bättre att vårdpersonal får fokusera på att ta hand om människorna än på städning.

Ingen arbetsgivare tjänar på att personalen sliter ut sig på grund av hög arbetsbelastning. Vad kostar inte sjukfrånvaron? Hur går det med nyrekrytering om man kommer till en arbetsplats där hälften av personalen vill sluta?

Borlänge kommun behöver bli en attraktivare arbetsgivare och tänka mer på hur rekryteringen av kompetent personal ska säkerställas i framtiden. Det handlar om personalens arbetssituation och värdighet och för vårdtagarnas livssituation och värdighet.

Lena Paajanen, (KD) Borlänge

Kerstin Borg, (M) Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons