Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskar förtydligande om Noretbron

Har mätmetoderna av trafikflödena för Noretbron helt förändrats från att Vägverket blev Trafikverket, undrar debattören.

Annons

Svar till Tomas Andersson, enhetschef åtgärdsplanering på Trafikverket: tack för ditt svar som du skrivit på uppdrag av generaldirektören.

LÄS OCKSÅ: Trafikverket svarar på kritiken

”Noretbron över Österdalälven utgör idag Dalarnas mest trafikerade allmänna vägavsnitt och trafikmängden närmar sig brons kapacitetstal vilket innebär att konstanta bilköer kan förväntas inom en nära tid." Så skrev Vägverket i sin lokaliseringsplan på 1990-talet.

Illustration över hur sträckan närmast Noretbron i Mora kan komma att se ut i framtiden.

I min skrivelse till generaldirektören på Trafikverket vill jag ha ett förtydligande från dig gällande följande tre punkter:

1. Dåvarande Vägverket/Vägförvaltningen anförde på 90-talet i sin lokaliseringsplan för förbifart riksväg 45/70 inför utarbetandet av ”Arbetsplan för förbifart Mora del 2-3" (delen Orsavägen/Älvdalsvägen över Sandängarna) helt andra siffror på avlastningseffekter på bland annat Noretbron.

Vägverket visade då på klara pluseffekter för utbyggnad av Sandängsleden och det var motivet för att Vägverket i samverkan med Mora kommun tog fram en arbetsplan för utbyggnad av just denna vägsträcka. Har mätmetoderna av trafikflödena helt förändrats från att Vägverket blev Trafikverket? För mig är detta mer än märkligt. När i tid gjordes de trafikmätningar som ligger till grund för det förslag som nu är föremål för samråd?

LÄS OCKSÅ: Arne efterfrågar riskanalys av Noretbron och tydliga planer

2. När i tid gjordes en säkerhetsanalys av Noretbrons status? Varför lämnas nu inget svar på Noretbrons nuvarande status?

3. Varför gör Trafikverket idag en helt annan bedömning av behovet av en förbifartsled än den som gjordes under 1990-talet? Vilken motivbild finns?

Tacksam för att få konkreta svar på mina frågeställningar.

Arne Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons