Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2015 har varit ett bortkastat år

/

Annons

Landstinget Dalarna gjorde de största neddragningarna för de funktionshindrade detta dystra år. Ledningen tog beslut att lägga ned specialpedagogiska enheten Hästberg, träningsbassängerna i Dalarna och Rekreationsveckorna -Temaveckorna i Sälen som gav barn, ungdomar och vuxna möjlighet till rekreation/ information, träning/friskvård, social samvaro, försvann.

Protesterna var omfattande. Det kändes som att då informationen nådde de berörda var det redan för sent.

Ledningen mörkade.

Det skulle gå så fort att man inte ens behandlade denna gigantiska nedskärning i Landstingets eget forum Länshandikapprådet.

Även Regeringen bjöd på ett bortkastat år för de funktionshindrade.

Magnus Tideman professor i handikappvetenskap:

– Som Magdalena Andersson gjorde i sitt uttalande för några veckor sedan. Man skulle ta pengar från den personliga assistansen och ge till flyktingarna. Vilket är absurt, för man kan inte säga att det är brist på pengar i samhället, frågan är bara vart pengarna finns någonstans… Det gick bra att ta fram 65 miljarder till bankerna och rädda dom. Det finns pengar till vissa saker men andra inte…

Människor som har det svårt att leva får stå med mössan i handen och den splittrade handikapprörelsen bara tittar på. Vi märker inga resultat!

Handikapprörelsen är för mesig.

Varje förbund dricker kaffe med politikerna i olika omgångar.

Samtliga organisationer borde kunna enas om att tillsätta en kriskommission.

Helt ofattbart att myndigheter med politikers goda minne ständigt förminskar funktionshindrade som behöver hjälp. Kommer man att ordna en vitbok som man gjorde med barnhemsbarnen?

Det handlar inte om att utse syndabockar bland de olika förbunden utan de borde finna en gemensam strategi för att agera tillsammans för att leverera bättre till sina medlemmar.

En splittrad funktionshinderrörelse har helt hamnat i skuggan. De olika grupperingarna är splittrade och driver bara sina frågor. Tänker man på sina medlemmar? Vad levererar man?

Medlemsantalet minskar i föreningarna och man har svårt att få nya medlemmar.

Det finns två paraplyorganisationer HSO och Lika Unika.

HSO Handikappförbunden har 39 förbund:

Varav Riksförbundet Sällsynta diagnoser har 46 diagnosgrupper

Lika Unika medlemsförbund för 6 olika riksförbund inom funktionshinderrörelsen. Hörselskadades Riksförbund Sveriges (HRF), Dövas Riksförbund (SDR), Neuroförbundet

Synskadades Riksförbund (SRF), Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdom (RBU) Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB)

De styrande måste tycka att det ät toppen att ¨motståndarna¨ är så splittrade.

Våra liv blir inte bättre. Vi går inte ens sidledes och behåller de insatser vi har, vi tappar förmågor. Vi får försämrade villkor, vi går bakåt. Och man sparkar på oss.

Skriver för mina vänner som dagligen kämpar

Per Hanses

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons