Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Göran Greiders ledare är bäst

Annons

För andra året i rad så anser etablissimanget i Sverige att Görans ledare är bäst. Efter 5 år med Villy Bergströms torra ekonomiska analyser så kom 1999 Göran till DD och lyfte läsvärdet av ledarsidan. Var hittar man en mer kunnig och beläst ledarskribent och som skriver ledare med systemkritik som mer liknar kulturartiklar. Han och Sofia OO uppmanade läsarna att skriva.

Efter 5 år med Villy Bergströms torra ekonomiska analyser så kom 1999 Göran till DD och lyfte läsvärdet av ledarsidan

LÄS MER: Göran Greider - Sveriges bästa ledarskribent enligt politiker

Ska erkänna att jag läser vissa ledare både två och tre gånger och detta har sedan fört mig till biblioteket för att låna böcker om till exempel Romklubbens analyser från 1970, där man säger att inom 100 år kommer världen att drabbas av livsmedelsbrist och vidhängande folkvandring mot Europa. Göran nämner ofta en annan stor journalist, författare och filosof, Karl Marx.(KM) Det har varit givande och jag har nämnt om detta liksom om uppväxten i ett Sverige före ”varufetischismen”. Ja detta är en teori från KM. Många kanske tror att KM var en revolutionär som Fidel Castro eller Che Guevara. Ingalunda, han studerade historien, sin egen tid samt ställde samman kritik av den politiska ekonomin och dessa tankar och teorier. En kritik av det kapitalistiska samhälle han levde i och som vi idag - fast i en annan form – lever i. Vi i ekonomins centrum lever i överflöd och flertalet i arbetarklassen sitter helt nöjda. Vi kan tala om kommunismen i Sovjet men vår egen ideologi ser vi inte alls och den har för oss inget namn. Men namnet är ”nyliberalism”.

Sen jag föddes kring 1950 har handeln i världen med tillverkade varor ökat 500-faldigt.
Göran Greider

Den 8:e juli skriver Göran en lysande ledare om ”frihandel”. Sen jag föddes kring 1950 har handeln i världen med tillverkade varor ökat 500-faldigt. Här nämns av Göran om David Ricardo som la fram iden om att nyttja ”komparativa fördelar”. En landsända med goda jordar kan självklart för spannmål byta till sig virke eller kanske liar och slipstenar från en skogsbygd intill. Men idag har jag monterat en bänk som är tillverkad i Vietnam. Kanske har en ung kvinna vars far är bonde flyttat till staden och nu tagit fram en byggsats till denna bänk för säg 100 kronor. Och jag betalar 495 kr utan att fundera så mycket. Den tillverkas i periferin där lönen är bland det lägsta man hittar och säljs i centrum där vi har löner som är minst 10-faldigt högre. Med telefoner, internet och 18-fots kontainers har vi med vårt system överbryggat ”avståndets tyranni”. Men Göran ställer frågan: Hur ska denna handel över hela planeten, som i sig också är en del av tillväxten, bli förenlig med biosfären själv.

LÄS LEDAREN: Frihandeln en orkan över planeten

Liksom Göran var Karl Marx författare och hans verk om Louis Bonaparte har samma litterära kvalitet som Strindbergs Fröken Julie.

Liksom Göran var KM författare och hans verk om Louis Bonaparte har samma litterära kvalitet som Strindbergs Fröken Julie. Som skribent i New York Daily Tribune skrev han om allt från koloniseringen av Indien till att man hittat guld i Kalifornien. Han nämner att 18 månader efter upptäckten finns redan en järnväg, en väg och en kanal i delstaten. San Francisco växer fram som ett nytt centrum för världshandeln. Och sin storhet som tänkare visar han genom att framför sig se världshandeln gå österut mot Vietnam och Kina och inte bara västerut mot Europa. På sikt menar han, kommer de motspänstigaste barbarfolk att dras in i världshandeln. Detta skrevs 1850. Och där är vi idag och det belyses av Görans ledare om frihandeln.

Östen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons