Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför röstar vissa på ett parti som vill kasta ut dem?

/
  • Nya svenska medborgare välkomnas. (Personerna på bilden har inget direkt samband med innehållet i insändaren)

Annons

Att "vita" svenskar röstar på SD är ett mysterium då SD är det mest brottsbelastade partiet i Sveriges riksdag, arbetarfientligt och rasistiskt. Att vissa mörkhyade invandrare såväl som internationellt adopterade röstar på SD kan också tyckas märkligt, då SD är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. Och dessutom vill SD "repatriera" icke "vita" människor. Det vill säga, det finns alltså människor som röstar på ett parti som vill slänga ut dem!

LÄS OCKSÅ Kultur: Viktig seriebok om fascismen

Jag tror att det finns flera faktorer bakom denna röstningsstruktur.

1. Att det skulle råda en konfliktlinje mellan kristendom och islam i Sverige eldas ivrigt på av SD, och är rent av skapad av SD för dess existensberättigande. Många mörkhyade som röstar på SD är "kristna" och ser Islam som en huvudfiende (utan att tänka på att Jesus själv var flykting och att de själva en gång invandrat till Sverige).

LÄS OCKSÅ Debatt: "SD:s kampanj handlar inte om ett byggärende"

2. Rasism finns inte bara hos "vita". Genom att rösta på SD vill man visa att man är bättre än de med ännu mörkare hy än vad man själv har.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Vart tog humaniteten i mitt älskade Sverige vägen?"

3. Man ser de nya flyktingarna som ett hot mot sin egen position i samhället. Med andra ord, en "vit" svensk ser ingen skillnad mellan på en mörkhyad svensk som kom till Sverige på 50-talet och en som kom 2015. Och genom att rösta på SD kan den "gamle" invandraren visa för sig själv och andra att "jag är minsann inte som de nya flyktingarna, jag är bättre. Jag är minsann Sverigevänlig!"

LÄS OCKSÅ Ulf Lundén: "Stoppa skändningen av svenska modellen"

Man vill visa att man tillhör "vi" och inte "dom". Men här kommer ett budskap till alla, oavsett pigment, som röstar på SD: att kissa på sig vintertid är varmt och skönt kortsiktigt men långsiktigt blir det iskallt. För SD är ett välfärdsfientligt extremhögerparti. Och märk väl, denna insändare riktar sig också till alla SD-väljare oavsett pigment.

LÄS OCKSÅ Kultur: "Rasismen har sin grogrund i kolonialtiden"

Hemtjänstarbetare och socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons