Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: utveckla högskolan i Borlänge istället!

Att utveckla högskolan i Borlänge vore bättre än en koncentrering till Falun.

Annons

LÄS ÄVEN: Göran Greider om idiotin att flytta högskolan

Bra synpunkter angående förslaget att flytta högskolan till Falun! (Greiders ledare på onsdagen 16/12) Det är nog t o m värre än man kunde tro. En av mina gamla forskare, jag jobbade på högskolan under 90-talet, hörde av sig och berättade hur hans forskargrupp nu riskerar att skingras för vinden.

Jag ledde på min tid uppbyggnaden av det som hette Centrum för Transport och Samhälle. Vi utgjorde en tredjedel av högskolan då. Det fanns 1700 studenter, ett femtiotal forskare på heltid, varav sex professorer. Vi disputerade ett dussintal doktorander bara inom ekonomi.

Det var sammanlagt över hundra anställda inom vår profil. Idén var att knyta an till den fullständigt unika förutsättningen inom transportområdet med två ämbetsverk på orten. Inte någonstans i hela Europa finns samma kompetensmassa koncentrerad inom transportområdet som i Borlänge. Snacka om utgångspunkt för regional "smart socialisation"!

För övrigt borde inte politiken intervenera, på ett eller annat sätt? Jag minns samtalet med dåvarande statsrådet Ines Uusmann när jag föreslog en Transporthögskola inom högskolan nära trafikverken. Det är bra, "den behövs för landet, den behövs nära trafikverken och det är bra utifrån regionalpolitiska utgångspunkter".

Carl Tham som var utbildningsminister försökte sätta käppar i hjulet, men Göran Persson drev igenom det och Dalarna fick erbjudandet i samband med en av hans regionala samlingar. Högskolan fick sedan en formell förfrågan om det fanns intresse av en sådan satsning. Högskolestyrelsen tackade i praktiken nej och det blev inget. Skulle väl ha blivit för stort och tungt i Borlänge...

Skulle inte Peter Hultqvist kunna hjälpa till? Trafikverket behöver detta mer än någonsin, om verksamheten i längden skall kunna upprätthållas med huvudkontor i Borlänge. Högskolan behöver en regionalt och nationellt förankrad identitet med internationell räckvidd. Med en vink uppifrån kan initiativ komma från Trafikverket och högskolan ges möjlighet att börja utvecklas igen!

Under några år på 90-talet utvecklades högskolan Dalarna till att ha störst forskning av alla högskolor i landet, universiteten undantagna. Större forskning än de gamla finalerna, Karlstad, Växjö, Örebro och Mitthögskolan. Detta förändrades över en natt när beslutet togs om filialerna skulle bli universitet. Men visst skulle det gå att börja bygga igen!

Ove Pettersson

Göran Greider svarar: Ja, precis när jag skriver det här korta svaret har Högskolestyrelsen möte. Vi får väl se vad det innebär. Min känsla är att det finns slentrianmässiga idéer om koncentration (av allt i samhället) och att de ofta förstärks på ett olyckligt sätt av det egendonliga statustänkande som alltid sätter en residensstad före en mer traditionell industriort.  

Mer läsning

Annons