Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten till Falun som ingen vill ha

/

En utredning om flytt av högskolan till Falun genom att föra enheten i Borlänge dit ska utredas. Region Dalarnas politiker, som är emot, uppvaktade landshövding Ylva Thörn om det. Men hon verkar inte kunna eller vilja göra något.
LÄS ÄVEN: Landshövdingen uppvaktades i högskolefrågan

LÄS ÄVEN: Bohman: "Tappar vi högskolan blir vi återigen bruksorten"

Annons

Frågan är om det hade gått att hitta på något sämre för Dalarna än en utredning om koncentration av högskolan till Falun. Denna olycksaliga utredning drar nu tid, kraft och fokus från andra och viktigare frågor för länets utveckling.

På fredagen hade Region Dalarnas framstående politiker beviljats audiens hos landshövdingen. Efter mötet med Ylva Thörn var det presskonferens. Det var ett gäng som inte var direkt modstulet, men inte långt ifrån, som bänkade sig i ena änden av ett långt konferensbord med mediernas folk på andra sidan.

De regionpolitiska aktörernas uttalanden kan beskrivas som passivt aggressiva konstateranden av rådande läge. Deras fientlighet riktas mot den utredning som nu stjäl fokus, tid och energi, som flera uttryckte det. Utredningen om koncentration av Högskolan Dalarna till Falun borde aldrig ha inletts, var de flestas inställning mellan raderna.

Landshövdingen verkade inte ha något att trösta de bekymrade politikerna med. När hon fattade sig kort för någon tv-kamera sa hon att utredningen måste få ha sin gång.

Den utsagan sammanfattar länshövdingens inställning i ett nötskal. Hon vill nog helst slippa ta i denna heta potatis. Hon hade med mötet med regionpolitikerna i alla fall informerat sig och skaffat sig kunskap om frågan.

För henne är risken stor att trampa på någon annan statlig inrättnings tår, i första hand högskolans. Samtidigt har hon minimala möjligheter att agera i frågan, annat än att till högre statlig ort framföra länsaktörernas oro över nämnda utredning.

Inte riktigt femtio nyanser av grått men fem nyanser av mörkgrått levererades av olika politiker och personer från regionen.

Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) framhöll de många saker högskolan håller på med i Borlänge, som teknisk utveckling, samarbete med företag inte minst i avancerad industri och närheten till flera av dem i och med högskolelokalerna nära Teknikdalen.

Att kapital som skulle kunna stärka högskolan kan komma att gå någon annanstans när högskolan vänder sig inåt i flyttdiskussioner framhölls också.

Glesbygdsforskaren och debattören Ronny Svensson framhöll att de gamla anrika universiteten hela tiden försöker skaffa sig mer resurser, personal och utbildningsplatser och att Högskolan Dalarna försvagas i relation till dem om den, tja, går ned sig i en högskoleflytts träskmarker.

Leif Nilsson (S), Mikael Rosén (M) och Sofia Jarl (C) sa också några ord.

Att lägga sig i var högskolan ska vara lokaliserad, exempelvis förorda fortsatt verksamhet som hittills i både Borlänge och Falun, är inte att inskränka den akademiska friheten. Den rör nämligen själva forskningen och har aldrig gällt lokaliseringen av nya universitet och högskolor, eller omlokalisering av högre utbildning.

Om utredningen hade gällt att omlokalisera till en helt ny högskola belägen mellan Falun och Borlänge, kanske med ett nytt centrallasarett för länet, skulle en utredning vara befogad och begriplig. Särskilt om det i förlängningen syftade till en sammansmältning av de två kommunerna.

Den utredning om högskolelokalisering som startats nu är däremot obefogad och obegriplig. Den gör Högskolan till en inåt- och samhällsfrånvänd aktör för stagnation. Inte undra på att gänget från Region Dalarna bar på återhållsam vrede och att landshövdingen ogärna vill befatta sig med eländet.

Mer läsning

Annons