Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greider: Var inte så mesig, Gabriel Wikström!

Greider: Var inte så mesig, Gabriel Wikström!

Annons

Var så säker – det kommer att gå med sockret så som det gick med tobaken: Det kommer förr eller senare att straffbeskattas. Idag är det knappast någon som invänder mot de extra skatter som finns på tobak. De stora tobaksbolagen har i västvärlden sedan länge förlorat både det medicinska och moraliska slaget om hälsofarorna med rökning och numera är det mest i fattigare länder som de försöker bedriva sin dödliga tobakspropaganda; varje år dör fortfarande runt fem miljoner människor av rökning.

Från de här hyllorna bör vi hålla oss borta.

Motståndet mot att införa en punktskatt på socker tror jag sakta men säkert är på väg att vekna, även om livsmedelsindustrin kämpar hårt för att slippa den. Men argumenten från forskningen blir allt starkare. I veckan kom i svenska medier nyheten att en punktskatt på läsk som införts i några amerikanska städer har fått en betydande effekt: Konsumtionen av läskedryck har gått ner ganska kraftigt. Tidigare finns liknande exempel i större skala från framförallt Mexiko där en läskskatt lett till minskad konsumtion av sötade drycker.

Motståndet mot att införa en punktskatt på socker tror jag sakta men säkert är på väg att vekna, även om livsmedelsindustrin kämpar hårt för att slippa den. Men argumenten från forskningen blir allt starkare.

Mexiko har jag skrivit om flera gånger tidigare på den här sidan. Denna nation har under några årtionden formligen dränkts i läsk och skräpmat när de inhemska mattraditionerna fått ge vika för snabbmaten, bland annat på grund av de dåliga effekterna av frihandelsavtalet NAFTA. Bönor ersattes av hamburgare och Coca Cola blev närapå en mexikansk nationaldryck. Resultatet: en skenande fetmaepidemi, med diabetes som folksjukdom.

Jag har vid några tillfällen debatterat frågan om en punktskatt på läsk med folkhälsominister Gabriel Wikström och varje gång häpnat över hur otroligt försiktig han är. Hans standardargument är att en sådan skatt inte räcker. Det behövs, säger han, ett större paket av insatser för att förbättra matvanor och folkhälsa. Och, javisst – så är det. Folkhälsa följer klass. I slutändan är det naturligtvis så att först när människor som har slitsamma och tunga jobb får mer frihet och tid över för att hinna tänka på matvanorna som den stora förändringen kan äga rum.

Var inte så mesig., folkhälsominister Gabriel Wikström.!

Men någonstans måste man börja. Alltmer tyder på att införandet av en punktskatt på just läsk är ett första effektivt steg. Dyrare läsk kommer att bli kännbart för familjer med dåliga inkomster där problemen med fetma är större än i de högre samhällsskikten. Den som invänder att en sådan skatt slår hårdast mot fattiga har rätt. Men det är det som är poängen med den skatten. På lång sikt är vinnarna ändå just låginkomsttagarna och deras hälsa. Förlorarna är de rika livsmedelskedjorna.

Alltmer tyder på att införandet av en punktskatt på just läsk är ett första effektivt steg. Dyrare läsk kommer att bli kännbart för familjer med dåliga inkomster där problemen med fetma är större än i de högre samhällsskikten. Den som invänder att en sådan skatt slår hårdast mot fattiga har rätt. Men det är det som är poängen med den skatten. På lång sikt är vinnarna ändå just låginkomsttagarna och deras hälsa. Förlorarna är de rika livsmedelskedjorna.

Varför är folkhälsoministern så obegripligt mesig i den här frågan? Jag vet inte. Kanske tillhör han den generation politiker som uppfostrats i en era när många av de stora insikterna från den sociala ingenjörskonstens glansdagar är borta. Socialliberalismen är som bekant utraderad på den borgerliga sidan i svensk politik och på den socialdemokratiska finns fortfarande rädslan för att anklagas för att komma med statliga pekpinnar. För att slippa kritik för ”klåfingrighet” väljer även socialdemokratiska politiker gärna att avstå från ingripanden i marknaden, i det här fallet livsmedelsindustrin.

Så sluta med den där mesigheten, Wikström! Inför en punktskatt nu och sedan kan du återkomma med ditt större paket.

Läs också: http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/greider-infor-en-sockerskatt

Läs också: http://www.dn.se/debatt/infor-en-sockerskatt-och-subventionera-gronsaker/

Mer läsning

Annons