Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tjänar 175 000 i månaden och kräver frysta arbetarlöner

/


LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från

Appstore för Iphone

eller i

Google play om du har en telefon med Android

Annons

Det är direkt beklämmande att se hur arbetsgivarna, med Svensk handel i spetsen, nu kliver in i avtalsrörelsen för att exploatera flyktingströmmarna som anlänt till Sverige för sina egna vinstsyften. Karin Johansson, VD för Svensk handel, går i en debattartikel i DN ut med kravet på frysta ingångslöner – och syftet säger hon är att skapa fler enkla jobb för nyanlända. Hon gör ett stort nummer av att det är frysta ingångslöner hon kräver och alltså inte sänkta löner.

Men det är djupt vilseledande. När ingångslönerna sänks innebär det på sikt att löneökningar för dem som redan arbetar inom branschen kommer att försvåras. Hade frysta ingångslöner genomförts för tio år sedan hade genomsnittslönerna för anställda inom Handels idag legat mycket lägre. Fler hade fått det svårare att leva på sin lön. Att sakta men säkert höja ingångslönerna fungerar i själva verket som en trampolin för ett helt låglönekollektiv att höja sin standard. En standard som inte är i närheten av Karin Johanssons.

LYSSNA: Brännässlor - en pod med Göran Greider och Gustaf Norén

Karin Johansson, tidigare statssekretare åt Göran Hägglund i den borgerliga regeringen, har en månadslön på 175 000 kronor. Hennes företrädare på posten som VD för Svensk Handel, Dag Klackenberg, tjänade rentav 250 000 kronor i månaden plus bilförmån, avsättningar till pension, semesterersättning och sociala utgifter. Under sitt sista år blev Dag Klackenberg arbetsbefriad med full lön.

Så ser det ut i klassamhället Sverige. En annan som drivit tesen om lägre ingångslöner är svenskt Näringslivs VD Carola Lemne. Hon tjänar 450 000 kronor i månaden. Ingångslönen för en nyanställd inom handeln ligger på drygt 19 000 kronor i månaden.

Varje år nyanställs väldigt många inom handeln och frysta ingångslöner skulle innebära att hela Handelskollektivet ganska snabbt skulle få se sina löner stå stilla och därmed i praktiken sänkas.

Det kan inte hjälpas, men jag får obehagliga känslor när jag hör hur Svensk handel argumenterar: man utnyttjar en utsatt grupp (nyanlända) som murbräcka mot en annan (lågt betalda Handelsanställda). Om den linjen genomdrivs lär det gynna rasistiska krafter och samtidigt bidra till att den totala köpkraften i Sverige minskar när lönerna står stilla eller sjunker, vilket i sig minskar jobbtillväxten. Sänkta ingångslöner i branscher där lönerna redan är låga skapar nya låglöneproletariat där många nyanlända lär hamna och därmed förstärks segregationen.

Frågan om hur löner ska kunna hållas på en anständig nivå i en tid av stort flyktingmottagande har verkligen seglat upp som en av de stora stridsfrågorna. Det är en av de utmaningar som en önsketänkande vänster, som motsatt sig den stramare migrationspolitiken sedan i höstas, kanske inte alltid insett vidden av. Att integrera hundratusentals nyanlända är en enorm uppgift för det svenska samhället. Den enklaste men sämsta vägen att gå är att skyffla in massor av människor i lågbetalda sektorer, helst utan kollektivavtal. Men då permanentas klassamhälle och segregation. En annan väg att gå är att satsa massivt på utbildningar och lika massivt på nya jobb på de områden där det verkligen finns behov av dem: I vården och omsorgen. Där går det att uträtta mycket även för personer med låg utbildning och det är bra platser för att lära sig svenska snabbt.

Men en sådan politik skulle kräva att de som har löner på 175 00 i månaden beskattades betydligt hårdare. Karin Johansson vill istället att det är de lågavlönade som ska betala för integrationen.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Mer läsning

Annons