Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många minuter tar det för dig att kissa, Magdalena Andersson?

/
  • Magdalena Andersson har flaggat för behovet av att sänka kostnaderna för personlig assistans.

Annons

I Sverige måste den som behöver personlig assistans vid toalettbesök veta på minuten hur lång tid det tar att gå in på toaletten, dra ner byxorna, sätta sig ner, kissa, torka sig, resa sig från toalettstolen, dra upp byxorna och tvätta och torka händerna. Och hur lång tid det tar att göra samma besök om man i stället ska bajsa. Vid ansökan om assistans, och vid omprövningarna som görs, skall den här typen av beräkningar göras. Alla moment måste kommas ihåg. Inga moment är så privata i en funktionshindrads liv att de inte ska tidsbestämmas. Och tid beräknas inte för omständigheter i livet som säg, vinterkräksjuka. I Försäkringskassans bedömningar, finns bara plats för en genomsnittlig dag. Inte livet.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Sällan är myndighetssveriges och politikens tillkortakommanden och cynism mer synliga än när det skall sparas på de som behöver samhällets insatser allra mest. Som människor i behov av LSS.

Under hösten har det kommit direkt människofientliga signaler från regeringen. Magdalena Andersson har pratat om behovet av att skära i kostnaderna för den personliga assistansen som människor är beroende av, som de har rätt till enligt lag. Det betyder också att det inte är någon skillnad på Socialdemokraterna och Moderaterna. Även den borgerliga regeringen försökte spara pengar på de funktionshindrade.

När LSS stiftades, var det för att garantera att även människor med funktionshinder skulle kunna leva sina liv som aktiva och delaktiga samhällsmedborgare. En av de viktigaste reformerna i modern tid, därför att denna rättighetslagstiftning så tydligt säger oss vilka ambitioner vi har som kollektiv och hur vid ser på ett människoliv.

Dessutom ska en åldersadekvat bedömning göras när någon ansöker om personlig assistans. Det betyder att ditt liv om du är 20 år, skall jämföras med det liv friska 20 åringar lever vid bedömningen av ditt assistansbehov. Vad en frisk 20 åring fyller sitt liv med, ska även den som är funktionshindrad kunna fylla sitt liv med, om hen så önskar.

LSS är tacksamt att spara på. Det vet naturligtvis Magdalena Andersson och Socialdemokraterna. 16 000 människor, vilket är antalet som har behov som överstiger 20 timmar i veckan, är inte särskilt många, och det handlar om en relativt röstsvag grupp i samhället.

NYHET: Premiär för Arbetarbladets app – här laddar du ner den

LSS handlar dock inte bara om de funktionshindrade, även om lagstiftningen handlar om dem. LSS handlar också om människorna i deras omgivning. Om föräldrar som orkar mer, om vuxna syskon utan funktionshinder som slipper oroa sig, om yngre syskon som kan få del av föräldrarnas uppmärksamhet och energi även de, om hela familjer som blir rikare och liv som kan levas självständigt utifrån respektive förutsättningar. Detta pratas det alldeles för lite om ifråga om LSS. Om den samhällsvinst LSS innebär i form av färre sjukskrivningsdagar, större skatteintäkter och all den tid som kan läggas på annat än oro och omvårdnad. Men det är vad LSS betyder. Och det borde vi också prata om. Inte minst när Försäkringskassan före jul överlämnat en rapport som konstaterar att det är dags för översyn av lagstiftningen, baserat på att antalet assistanstimmar ökat.

Att frånta människor assistanstimmar de behöver, är att frånta dem möjligheten att leva. Det kommer göra hela familjer fattigare och mer utsatta.

Magdalena Andersson och Försäkringskassans personal själva varandes lyckligt lottade, som aldrig behöver svara på frågan om hur länge det egentligen tar att kissa.

LÄS ANDRA LEDARARTIKLAR:

"Måste de alltid stå i grupp?"

Det välkomnande och varma Sverige finns i Österfärnebo

Så minskar vi sjukskrivningarna

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Mer läsning

Annons