Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Demokrati är krävande

Krönika: Demokrati

Annons

Demokrati är inget för latmaskar. Innan det är dags att rösta i höst måste man bättra på sina kunskaper om vilka politiker som är ansvariga för vad. Det kan vara klokt att starta direkt efter årsskiftet.

De flesta har nog en slags allmän känsla av om de står till höger eller vänster i politiken vilket kan vara nog så knepigt när partierna klumpar ihop sig i mitten.

Men när man väl fått klart för sig var man hör hemma på högervänster-skalan börjar det krångla till sig.

I ett TV-inslag frågade reportern de förbipasserande om de visste vem det var som styrde i landstinget. Det visste de inte.

Det är ju sorgligt för om man är missnöjd med sjukvården och tycker att det vore bra om någon annan styrde över den så kan det ju vara en fördel om man vet vem det är som gör det idag.

Det är ju sorgligt för om man är missnöjd med sjukvården och tycker att det vore bra om någon annan styrde över den så kan det ju vara en fördel om man vet vem det är som gör det idag.

Vilket i sin tur förutsätter att man vet att det är landstingen som har hand om sjukvården. Det har de, nästan i alla fall.

Det är lätt att tro att det är riksdagen som bestämmer över sjukvården när man lyssnar på partiledardebatten.

Även om riksdagen inte bestämmer över ortopedkliniken på Falu lasarett eller vårdcentralerna i Mora så bestämmer de ändå en hel del via hälso- och sjukvårdslagen.

Häromdagen föreslog exempelvis regeringen att man ska skriva in i lagen att landstingen ska ha en starkare primärvård samt att vi ska ha rätt att få en första medicinsk bedömning hos primärvården inom tre dagar.

Centerpartiet blev mäkta upprörda över detta förslag. Vi kommer att göra allt vi kan för att stoppa det här och slå vakt om patientens rätt att träffa sin läkare inom sju dagar, sa Anders W Jonsson (C).

Att skriva in i lagen att man har rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar är förmynderi och ett hårresande förslag, ansåg han.

Röstning bakom valbåsen i ett klassrum på Markaryds skola i Markaryd på valdagen 14/9 2014. Foto: Johan Nilsson / TT

Med tanke på de hårda omdömena om detta förslag så verkar det röra sig om en politisk skiljelinje av allvarlig natur. Det är ju mycket som är hårresande och förmyndaraktig men inte kunde man tro att rätten att få en medicinsk bedömning inom tre dagar eller rätten att träffa en doktor inom sju dagar hörde dit. Så här gäller det att bena ut ordentligt vem man ska rösta på eller inte.

Tycker man att det är lika hårresande som Centerpartiet anser så måste man se till att få in dem i regeringen så att man slipper ifrån att få en medicinsk bedömning efter tre dagar för att istället hoppas på att få träffa en läkare inom sju dagar.

Detta är bara ett litet pytteexempel på vad valrörelsen kommer att handla om. Men ge för allt i världen inte upp.

Även om det kan vara lite knöligt att hålla reda på vem som föreslår vad så kan vi fortfarande rösta hur vi vill. Kampen för den allmänna rösträtten är inte över än och den kräver en hel del av oss.

Undersökningar från Göteborgs universitet visar att var femte svensk mellan 18 och 29 år kan tänka sig att sälja sin röst.

Var fjärde tycker inte att det är så viktigt att få leva i en demokrati och nästan var tredje tycker det vore bra om Sverige styrdes av en diktator. Och så kan vi ju inte ha det

Barbro Engman

ledare@daladem

Mer läsning

Annons