Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Regeringens ministrar har fått bättre betyg

Svensk politik

Annons

Aftonbladet låter varje år sätta betyg på regeringens ministrar. Det sker genom att institutet Inizio frågar väljare hur de betygsätter ministrarna på en skala från ett till fem. Det senare är högsta betyg.

1 713 personer tillfrågades, via webbpanel, 28 november till 7 december. Publiceringen av betygsättningen sker runt nyår, 2/1 i år.

LÄS ÄVEN: Robert Sundberg: Partiledare med högt och lågt förtroende

De tidigare tre gångerna statsminister Stefan Löfvens S+MP-regering betygsatts har ministrarna i den fått låga betyg. Bara två ministrar fick godkänt, snitt på 3,0 eller mer, för ett år sedan. I mätningen vid detta årsskifte var det fem ministrar som fick minst godkänt (3,0).

Nästan alla ministrar har ökat sitt betyg. Ingen minister har fått lägre betyg jämfört med för ett år sedan. Bara en minister har fått oförändrat betyg.

Att regeringens betygssnitt ökat, med några tiondelar, är ett styrkebesked. Regeringen är på uppgång och uppskattas mer av väljarna, jämfört med för ett, två och tre år sedan.

Att regeringen och dess ministrar fick låga betyg flera år kan bero på att den fick lågt stöd i valet. 38 procent röstade på något av de två regeringspartierna. Drygt 52 procent röstade på de borgerliga partierna eller Sverigedemokraterna. De kan tänkas ha en negativ grundinställning till regeringens ministrar.

De nio procent som röstade på Vänsterpartiet eller Feministiskt initiativ är inte självklart positiva till regeringen, och dess ministrar, i alla lägen.

Att regeringens betygssnitt ökat, med några tiondelar, är ett styrkebesked. Regeringen är på uppgång och uppskattas mer av väljarna, jämfört med för ett, två och tre år sedan.

Regeringssammanträde i Gävle 7/9. Ministrar: Övre raden från vänster: Ardalan Shekarabi, Åsa Regnér, Ibrahim Baylan, Alice Bah Kuhnke, Per Bolund, Ann Linde, Ylva Johansson, Peter Eriksson, Annika Strandhäll. Undre raden från vänster: Helene Hellmark Knutsson, Tomas Eneroth, Magdalena Andersson, Stefan Löfven, Isabella Lövin, Gustav Fridolin, Heléne Fritzon, Sven-Erik Bucht.Foto: Pontus Lundahl/TT.

Löfvenregeringen visar sig ha en superstjärna. Stjärnan är en dalkarl. Med det är det inringat att det är Peter Hultqvist (S) vi talar om. Hans betyg har stigit som en raket senaste året, från 2,6 till 3,5.

Hultqvist har också brutit försvarets budgetmässiga inringning med bred uppgörelse, med Moderaterna och Centerpartiet, som tillfört resurser. Vissa kritiker menar att det är för lite. Men det är ett trendbrott mot flera årtionden av neddragna resurser, mätt i andel av bnp.

Det är inte ofta en försvarsminister är regeringens högst betygsatta. Försvaret är sällan ett av de centralaste områdena.

Näst högst betyg får utrikesminister Margot Wallström (S), 3,1 (3,0 för ett år sedan). Från högerhåll har Wallströms (feministiska) utrikespolitik och ageranden fått kritik. Allmänheten verkar dock vara ganska positivt inställd till Wallströms agerande som minister.

På bronsplats kommer gymnasieminister Anna Ekström (S) med 3,0 (2,7 för ett år sedan). Hon ger ett kompetent intryck, och kan verkligen sitt område, (gymnasie-)skolan.

Egentligen var det tredelad bronsplats. Den andra med bronsmedalj är näringsminister Mikael Damberg (S) med 3,0 (2,7 för ett år sedan). Han har inte varit så framträdande, men placerar sig högt och har ökat betyget tre tiondelar. Det kan hända att han, likt Hultqvist, betygsatts välvilligt av en del borgerliga sympatisörer.

Den tredje bronsmedaljen erhåller justitieminister Morgan Johansson (S), med 3,0 (2,5). Hans område, om brott, straff, polisen och domstolarna, är mycket i centrum i medierna och debatten. Trots att problem tagits upp i samband med det kan Johansson av många väljare anses ha vidtagit åtgärder, eller försökt göra det, som leder i rätt riktning på området. Johanssons ökning av sitt betyg är det näst största av alla ministrar.

På sjätte plats kommer finansminister Magdalena Andersson (S), med 2,9 (2,6). Den som har det ämbetet brukar få högt betyg, om inte statens eller landets ekonomi är dålig. Att Andersson inte tar sig över godkäntnivån 3,0, trots att statens och landets ekonomi är god, är svagt. Men hon har förbättrat sitt betyg tydligt, med 0,3.

Något annat som är svagt är att statsminister Löfven (S) kommer på sjunde plats (egentligen delad sexa), med 2,9 (2,6 ett år tidigare). Men i grunden kan han bara räkna med att få bra betyg från de 30 procent av väljarna som är socialdemokrater.

De väljare som sympatiserar med andra partier kan ha olika anledningar att sätta lågt betyg på Löfven. Att missnöjet med Löfven är av olika, icke förenliga, anledningar är en annan sak. Exempelvis borgerliga anhängare kan vara missnöjda med att skatter höjs och V-väljare kan vara missnöjda med att inte fler skatter höjs.

Det går inte att gå igenom alla ministrars betyg. Det är dock anmärkningsvärt att alla sex MP-ministrar får låga betyg och särskilt att skolministern och språkröret Gustav Fridolin får lägst betyg, 2,2 (2,1 för ett år sedan).

Av de sex MP-ministrarna placerar sig finansmarknadsminister Per Bolund högst, på fyradelad tiondeplats med 2,7 (2,4 för ett år sedan).

Kulturminister Alice Bah Kuhnke placerar sig näst bäst av MP-ministrarna på en femdelad fjortondeplats, med 2,6 (2,5 för ett år sedan). Näst bäst i MP-ministergruppen kan även bostadsminister Peter Eriksson sägas vara som också får 2,6 i betyg (Det hade han även för ett år sedan).

Det andra språkröret, Isabella Lövin, är ett av de tre MP-statsråden som får lägst betyg, med 2,4 (2,2). Det ger plats 20.

Miljöminister Karolina Skog (MP) noterar 2,3 (2,0). Det ger plats 21 i ministerbetygslistan. Det utsatta läget för MP speglas inte bara i att väljarstödet är lågt, nedåt fyra procent jämfört med valresultatets nästan sju procent, utan även i de låga ministerbetygen särskilt för de två språkrören.

LÄS ÄVEN: Robert Sundberg: Partiledare med högt och lågt förtroende

LÄS ÄVEN: Kängorna på marken

Mer läsning

Annons